МОСВ и "Морска администрация": Разливът край Созопол е овладян

МОСВ и "Морска администрация": Разливът край Созопол е овладян
МОСВ
A A+ A++ A

На този етап непосредствено над кораба „Мопанг“ се виждат остатъчни малки нефтени петна, с диаметър около 20 см. От Морска администрация ме увериха, че ситуацията е овладяна“, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов. Днес той  инспектира мястото на потъналия американски кораб в акваторията на Созопол, заедно с директора  на ИА „Морска администрация“ капитан Живко Питров.

Министър Димов съобщи, че са излезли контролните проби, които бяха взети от БД „Черноморски район“ на 22 август. Те са от Централния плаж в Созопол, на една миля навътре при Черноморец, над самия кораб и до потъналия плавателен съд. „Естествено пробите, които са до и над кораба показват, че има нефтопродукти, но от Централния плаж на Созопол и на миля  навътре – няма никакви отклонения“, посочи той.

Взета по сигнал извънредна проба от плажа „Корал“ също показва, че водата е чиста, каза министърът. Той увери, че МОСВ ще продължи да следи състоянието на водите в района. 

Директорът на „Морска администрация“ кап. Живко Петров потвърди, че  ситуацията е под контрол и е овладяна. „Следим и със сателит, днес съм получил поредната снимка от Европейската агенция за морска безопасност“.

Другата седмица, когато приключат подготвителните дейности и се поставят всички укрепителни съоръжения, започва източването на горивото от потъналия кораб, каза кап. Петров.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »