Хиляди пациенти с ревматологични заболявания и лупус останаха без терапия

Хиляди пациенти с ревматологични заболявания и лупус останаха без терапия
A A+ A++ A

Хиляди пациенти с ревматологични заболявания и лупус останаха без поддържаща терапия. Единственото лекарство, което им помага, е изтеглено от аптеките. А заместителят му не е разрешен за употреба в България. За да си го купят, хората са принудени да пътуват до Турция и Гърция.

Паула Иванова е диагностицирана с Лупус в края на миналата година.

Паула Иванова: При мен са засегнати ставите и кожата основно. Понякога имам доста силна отпадналост. В някои дни просто ако стана от леглото ще е добре.

Поддържащата терапия на Паула е с медикамент за малария. Той помага и на пациенти с ревматологични заболявания.

проф. Златимир Коларов - Клиника по "Ревматология", УМБАЛ "Св. Иван Рилски": За съжаление изчезна и това е, фирмата производител го изтегли. По този начин голям брой болни останаха непокрити от това лечение.

От здравното министерство съобщиха, че медикаментът е изтеглен, защото фирмата няма суровина за производството му. Единственият му заместител не е разрешен за употреба у нас. Лекарите съветват пациентите да си го купуват от Гърция и Турция.

Паула Иванова: Пътуваме или молим хора, има група за лекарства откъдето си даваме заявки.
Боряна Ботева - Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България: Разменят се едни лекарства по едни куриери. Това е просто абсурдно.
Паула Иванова: Не се знае какво ще се случи, ако не си поддържам терапията.
проф. Златимир Коларов - Клиника по "Ревматология" , УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Спирането на лечението значи възвръщане на болестта. А обикновено когато болестта се възвърне поради спиране на лечението, след това по-трудно се овладява от същото лечение.

От здравното министерство препоръчват на пациентите да се консултират с лекуващия лекар за назначаване на алтернативна терапия.

проф. Златимир Коларов - Клиника по "Ревматология" , УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Да, така е, и заместителят е този, който го няма в България. Някой трябва да го внесе.
Боряна Ботева - Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България: Може би фирмата няма интерес да го вкарва, тъй като трябва да мине през една много тежка процедура и да плати едни много големи такси.

Пациентите се надяват, че решение на проблема ще се намери бързо, за да не се налага да стават здравни мигранти.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"