Глад за 750 хил. IT-специалисти в ЕС до няма и 3 години

Глад за 750 хил. IT-специалисти в ЕС до няма и 3 години
ГЕРБ
A A+ A++ A

„Хората са най-важния ресурс за дигитализацията, те са в основата на иновациите. Тенденциите показват обаче, че при настоящия темп на развитие на дигиталната икономика, през 2020 г. ще има недостиг от 750 000 ИКТ специалисти. Това е предизвикателство, което трябва да адресираме незабавно чрез обучения и преквалификации.“, заяви българският евродепутат Ева Майдел по време на „Европейската бизнес среща“, форум на високо равнище обсъждащ настоящето и бъдещето на икономиката на Европа.

„Седем технологии имат най-голям принос за дигиталната революция - това са изкуственият интелект, автономните превозни средства, големи данни, 3D-принтиране, интернет на нещата, роботика и дронове и социалните мрежи. Има обаче проблем в комуникирането как точно тези технологии улесняват живота ни, което създава предпоставки за всяване на страх, че роботите например ще ни превземат“, коментира Майдел по време на дискусионен панел за предизвикателствата пред дигиталната индустрия.

Сред специалните гости на срещата на високо равнище бяха председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс, еврокомисарите Катайнен, Домбровскис, Малмстрьом, Московици, както и министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »