Увеличават контейнерите за разделно събиране в София

Увеличават контейнерите за разделно събиране в София
pixabay,com
A A+ A++ A

Столична община иска нови минимални изисквания в предложението си за сключване на договори с организации за оползотворяване на отпадъците (ООООп), съобщиха от столичната управа. Ще се увеличи броят и обхвата на контейнерите за разделно събиране на опаковки от домакинствата – пластмаса, стъкло, хартия и метал.

Това предложение обаче трябва да бъде одобрено от СОС, ако бъде одобрено ще има покана към всички организации с разрешение от Закона за участие в нова процедура за сключване на договори. Новите договори са наложителни, тъй като досегашните са с 5-годишна давност и изтичат за 22 района през декември 2018 г., пише Столица.бг

Според изискванията на ЕС до 1 януари 2018 г. общините трябваше да имат 41% рециклируемост на отпадъците., а за София този процент 51. Сред критериите за оценка в новата процедура ще има допълнителен обем на съдове за домакинства, а също и осигуряване на съдове и чували за заведенията за обществено хранене и търговските обекти.

В предложението си до СОС Столична община за първи път включва и разделно събиране на стари дрежи и други ненужен текстил.

Масирани проверки пък е извършил Столичен инспекторат. Инспекторите са порверили търговски обекти за разделно събиране на отпадъци. В центъра на София са проверени обекти в район “Средец”. От седемте търговски обекта на ул. “Г. С. Раковски”, ул. “Ген. Й. Гурко” и ул. “Съборна”. Инспекторите са констатирали нарушения във всички. Съставени са глоби с фиш на стойност 50.00 лв. за смесване на отпадъци от опаковки и тяхното изхвърляне в съдовете за битови отпадъци.

#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"