Захариева: НАТО има кораби в Черно море, засега нови няма да изпращат

Захариева: НАТО има кораби в Черно море, засега нови няма да изпращат
МВнР
A A+ A++ A

"Натовски кораби в Черно море има. Това не е новина. Няма взето решение за нови. Сега трябва да успокоим ситуацията. Да се стигне до деескалация. Да бъдат освободени 24 моряци, както и на трите задържани кораба. Много е важно да се спазват международните договори за морско право и Конвенцията за морско право", каза външният ни министър Екатерина Захариева в студиото на бТВ.

Преди два дни Си Ен Ен съобщи, че САЩ планират да изпратят военни кораби в Черно море заради инцидента в Керченския проток, припомня БГНЕС. "САЩ ще спазват Конвенцията от Монтрьо. САЩ не коментират дали са уведомявали Турция за своето намерение да изпратят кораби в Черно море, което е изискване на Конвенцията от Монтрьо, регламентираща престоя на военни кораби там", заяви тази нощ говорителят на Пентагона Ерик Пахон.

“САЩ осъществяват своите действия в Черно море в съответствие с Конвенцията от Монтрьо. Въпреки това ние не коментираме дипломатическата кореспонденция, която се предава на турското правителство“, каза още Пахон, без да дава повече подробности.

Престоят на военни кораби в Черно море се регулира строго от Конвенцията в Монтрьо, която съхранява свобода на плаването през проливите /Босфор и Дарданели/ само за търговски кораби. Режимът за плаване на военните кораби на черноморските и нечерноморските страни е различен. При предварително уведомяване на Турция черноморските държави могат да прекарват през проливите в мирно време свои военни кораби от всякакъв клас. За военните кораби на нечерноморските държави са въведени сериозни ограничения за клас и тонаж.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »