Започва разследване срещу Apple заради възможността за подслушване на iPhone-и

Започва разследване срещу Apple заради възможността за подслушване на iPhone-и
Pixabay
A A+ A++ A

Властите на щата Ню Йорк ще разследват американския технологичен гигант „Епъл“, защо не е предупредил навреме своите клиенти за грешка в приложението за аудио и видеоразговори „Фейстайм“ /FaceTime/, която позволява на странични лица да подслушват чужд разговор. Това се казва в съвместно изявление на главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс и губернатора Андрю Куомо, предаде БГНЕС.

„Жителите на щата Ню Йорк не трябва да правят избор между своите лични комуникации и правото на неприкосновен живот“, отбеляза Джеймс. „Фейстайм представлява сериозна заплаха за сигурността и неприкосновеността на личния живот на милиони жители на щата, които години наред се доверяваха на „Епъл“ и неговите стоки. Моето ведомство ще проведе подробно разследване, как „Епъл“ е реагирал на възникването на този проблем, а също така ще провери действията на компанията и дали те отговарят на законите на щата Ню Йорк“, добави главният прокурор.

„Жителите на щата Ню Йорк са достойни за това техните разговори да бъдат безопасни и да не бъдат използвани срещу тях“, заяви Куомо. Той очаква да получи от главния прокурор „пълен и изчерпателен доклад“ за това до каква степен „Епъл“ се е погрижил за спазването на правата на потребителите.

Агенция Ройтерс информира във вторник, че клиентите на „Епъл“ са открили грешка във „Фейстайм“, която позволява да се види или чуе набирания абонат преди той да е отговорил на позвъняването. Предполага се, че тази грешка е свързана с функцията на груповите видеоразговори, която компанията представи в края на октомври 2018 г.

На свой ред, „Епъл“ заяви, че знае за съществуващия проблем. Компанията възнамерява до края на седмицата да обнови програмното осигуряване, което ще поправи грешката в приложението. Функцията за групови позвънявания във „Фейстайм“ е временно недостъпна.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"