2500 анкетьори ще броят фермерите догодина

2500 анкетьори ще броят фермерите догодина
A A+ A++ A

2500 анкетьори ще бъдат обучени и наети за преброяването на земеделските стопанства в България, е записано в в проект на закон, одобрен на последното заседание на правителството.

Информацията за фермите ще бъде събирана чрез посещение на място и попълване на въпросници на хартиени бланки и ще ги въвеждат онлайн в разработения софтуер за преброяването. Работата на анкетьорите ще бъде следена от около 250 контрольори и подпомагана от придружители. Очаква се да бъдат преброени около 200 000 стопанства, които отговарят на прага за земеделско стопанство, и около 100 000, които са включени в списъка за анкетиране и са под прага или са прекратили дейността си. По-големите стопанства, които са около 10% от всички се очаква да се преброят онлайн, а останалите с анкетьор. Средното време за попълване на анкетата ще е 30 минути. Преброяването ще трае от 1 септември до 18 декември 2020 г.

Общата цена на преброяването се очаква да възлезе на 6 млн. лв. Само за принтерна хартия, тонери, канцеларски материали за всички 28 областни дирекции „Земеделие“ и за МЗХГ се предвижда харчовете да достигнат 200 хил. лв, а разходите за транспорт и командировки - четвърт милион. За застраховка на участниците в преброяването се планира да отидат 400 хил. лв.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »