Денонощно видеонаблюдебние в бургаския кв. „Меден рудник“

Денонощно видеонаблюдебние в бургаския кв. „Меден рудник“
Община Бургас
A A+ A++ A

Община Бургас завърши изграждането на цялостната система за видеонаблюдение в най-големия жилищен комплекс - "Меден рудник". Общо 67 високотехнологични камери са монтирани на 24 ключови локации в комплекса, включващи кръстовищата, учебните заведения и входно-изходните артерии на "Меден рудник". Поставянето на технологичните "очи" са съобразени и съгласувани с изискванията на МВР за изграждане на системи за видеонаблюдение в населени места.

Под наблюдение вече са бул. "Захари Стоянов" - изход за Средец, кръстовища с ул. "Въстаническа", ул. "Миньорска", ул. "Слънчеви хълмове", бензиностанция Петрол; бул. " Ал. Г. Коджакафалията" - изход за Твърдица, кръстовища с ул. "Тракиец" и ул. "Петко Росен",  ул. "Въстаническа" - кръстовище с ул. "Петрова нива", до бл. 100 и бл. 101, изход към кв. Горно Езерово, ул. "Петрова нива" - кръстовище с ул. "Константин Петканов", ул. "Тракиец" - кръстовища с ул. "Ален Мак" и ул. "Капитан Петко Войвода", ул. "Капитан Петко Войвода" до бл. 18, ОУ "Константин Петканов", ОУ "Петко Росен" и Лакомата спирка.

На трите входно-изходни точки на "Меден рудник" е монтирана специалната ANPR система, която служи за разпознаване на регистрационните табели на превозните средства. Това са бул. "Захари Стоянов" - входно-изходна точка за гр. Средец, на бул. "Ал. Г. Коджакафалията" - входно-изходна точка за с. Твърдица и на входа и изхода за кв. Горно Езерово.

Всички 67 камери в комплекса са свързани помежду си с общ софтуер и вече предават информацията в реално време към градския Център за управление на трафика, който координира получените сигнали и при необходимост ще ги изпраща на компетентните органи. Записът на изображението от високотехнологичните камери се извършва в режим NVR H.265 4K и ще се съхранява за период от 60 дни. Устройствата имат застраховка против вандализъм и гаранционна поддръжка на свързаността и софтуера към тях за 60 месеца. Проектът е на Община Бургас и се осъществи със съдействието на мобилния оператор "Виваком".

Целта на монтираните високотехнологични камери в най-населения жилищен комплекс е да подобри сигурността на жителите и гостите му, а битовата престъпност да намалее до минимум. Камерите ще помогнат за по-доброто взаимодействие на службите за сигурност и ще скъсят значително времето за реакция. Теса превантивна мярка срещу проявите на вандализъм, посегателство върху собствеността, пътно-транспортните произшествия, контрол на скоростта в натоварените точки като пешеходни пътеки, училища, обществени сгради и идентифициране на издирвани автомобили при влизане или излизане от комплекса.

Разширяването на обхвата на видеонаблюдението в града продължава с монтиране на 30 камери в кв. Победа, 3 от които ще бъдат за разпознаване на номерата на автомобилите. Целта на Община Бургас е до края на тази година да бъдат сложени камери още в кварталите Крайморие, Акации и Сарафово. В тези населени места ще има по 10 стационарни и по 2 специализирани камери за следене и записване на регистрационните номера на автомобилите, влизащи и излизащи от Бургас.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »