ВМРО – София с програма за образованата раждаемост

ВМРО – София с програма за образованата раждаемост
A A+ A++ A

Общинските съветници от ВМРО в Столичния общински съвет внасят доклад, който предвижда отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на  Столична община. Предложението на Патриотите е за първо дете помощта за семейството да е 200 лв., за второ – 500 лв., за трето – 1 300 лв., като условието е родителите да имат завършено средно образование. За по-висока степен на образование, еднократната помощ е съответно по-голяма по размер.

Това бе обявено пред журналисти в парламента днес.

В мотивите си вносителите от ВМРО посочват, че това е политически и управленски инструмент, чрез който Столична община да стимулира раждаемостта сред отговорните родители. Програмата е разработена от председателя на Национален младежки комитет на ВМРО адвокат Михаил Петров и е одобрена от Областния комитет на ВМРО – София като средство за подпомагане на младите семейства на територията на столицата.

Критериите, които Патриотите от ВМРО са заложили за отпускане на помощта, са минимум средно образование и постоянен/настоящ адрес на територията на Общината, като за постоянен адрес се предвижда две години уседналост преди раждането на детето, а за настоящ адрес – три години. Родителите с образователна степен „Бакалавър“ или „Магистър“ ще получават по-голям размер еднократна помощ. За второ и трето дете съответно сумите на еднократната помощ нарастват.

За първо дете при родители с еднаква степен на образование се предвиждат:

1. Родители със средно образование – сума в размер на 200 лв.;

2. Родители с висше образование степен „Бакалавър“ – сума в размер на 250 лв.;

3. Родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 300 лв.

За второ дете при родители с еднаква степен на образование се предвиждат:

1. Родители със средно образование – сума в размер на 500 лв.;

2. Родители с висше образование степен „Бакалавър“ – сума в размер на 600 лв.;

3. Родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 700 лв.

За трето дете при родители с еднаква степен на образование се предвиждат:

1. Родители със средно образование – сума в размер на 1300 лв.;

2. Родители с висше образование степен „Бакалавър“ – сума в размер на 1500 лв.;

3. Родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 1700 лв.

Според ВМРО, раждаемостта в София е около 13 000 деца на година, като около 45% от семействата са с поне един родител с висше образование. Позовавайки се на данните от последното преброяване на населението от 2011 г., Патриотите предвиждат съотношение между семействата с едно, две и три деца в пропорция 6:3:1. По този начин те изчисляват, че приблизителната сума на година за изпълнение на програмата е 6,5 млн. лв. Предложението на общинските съветници от ВМРО е средствата да се осигуряват ежегодно от бюджета на Столична община.

В аргументите се посочва, че програмата е реален израз на заложената в програмата на ВМРО стратегия за подпомагане на тридетния модел и за насърчаване на интелигентната раждаемост и отговорното родителство. Чрез създаването на общински механизъм за еднократна финансова помощ целта е да се подпомагат младите семейства и да се облекчат, като с тези средства се покрият част от разходите в първите месеци от раждането на детето. Въведен е образователен критерий, който е обективна възможност да се подпомагат семейства, които не създават деца в риск. Програмата е част от мерките за справяне с демографската криза и инструмент за стимулиране на устойчив семеен модел, който изключва феномена „раждане на деца заради социални помощи“.

Програмата бе представена от общинския съветник в СОС от групата на „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ – Карлос Контрера и председателя на Национален младежки комитет на ВМРО – адв. Михаил Петров. Народните представители от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Богданов и д-р Калин Поповски изразиха подкрепата си към това начинание и споделиха, че ще предложат да се подеме инициативата по приемане на тази програма за образованата раждаемост по местата, от където депутатите са избрани, защото трябва да се стимулира отговорното родителство. Тези наши действия са всъщност част от предложената от вицепремиера Красимир Каракачанов концепция за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи, завърши Богданов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »