Парламентът одобри окончателно новите изборни правила

Парламентът одобри окончателно новите изборни правила
A A+ A++ A

След 15 часа напрегнати дебати, процедурни хватки и извънредно заседание на Комисията по правни въпроси, депутатите гласуваха окончателно промените в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Парламентът не успя да започне работа от първия път заради липса на кворум, а дебатът по новите изборни правила стартира със скандал, в който депутати от управляващото мнозинство и опозицията си разменяха остри реплики и лични нападки. БСП обвини управляващите, че са писали промените в кодекса „на коляно“, а след това ги гласуват „на бързо“ и „на тъмно“. Основание за това им даде провелото се до късно в сряда заседание на ресорната комисия, докладът от което е раздаден на депутатите в четвъртък сутринта, минути преди да преминат към окончателното гласуване на текстовете.

„Днес много от вас ще натискате копчета, без да знаете какво правите. Още тази вечер ще отидете в медиите, за да разказвате за решения, които не знаете. Този парламент има 8% рейтинг и единственото учудващо е, че все още има 8%, които му вярват“, обвини управляващите Крум Зарков от БСП.

Последва изказване на председателят на Правната комисия Данаил Кирилов, в което той увери, че по време на дебатите са били внимателно изслушани всички съображения на опозицията.

Напрежението в залата се повиши след като на трибуната излезе депутатът от БСП Явор Божанков, според когото българското общество е подложено „на произвола на една шайка“. От това обаче се почувства лично засегнат Вежди Рашидов от ГЕРБ. Абе, младеж, комсомолец, не си ли много малък да ми викаш шайка?“, попита той от парламентарната трибуна. „Не съм живял 68 години едно младо момче, което не било във войската, да ми вика шайка“, продължи Рашидов.

След всичко това напрежението в зала спадна и депутатите заработиха монотонно, приемайки текст след текст. Изненадващо обаче Данаил Кирилов обяви извънредно заседание на Комисията по правни въпроси, където бяха приети важни промени чрез прегласуване на някои текстове.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »