Няма „различни“ деца в България, казва Зорница Русинова

Няма „различни“ деца в България, казва Зорница Русинова
МТСП
A A+ A++ A

В България няма „различни“ деца! Ние трябва да се грижим по еднакъв начин за децата, независимо от това какво се случило в съдбата им. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, предаде БГНЕС.

Русинова взе участие в поредната инициатива от кампанията „Мисията възможна“, която цели деинституционализация на домовете за деца, лишени от родителска грижа и е част голямата реформа за затваряне на всички институции за деца в България. Домакин на днешното събитие бе Националния етнографски музей към БАН, а на него десетки деца от различни столични училища и новите социални услуги правиха красиви мартеници.

„Мартениците са свързани с една от най-старите и значимите български традиции. Символ са на новото начало, на пролетта, на живота, дори на любовта“, обясни заместник-министър Русинова.

По думите ѝ към момента в страната все още има около 600 деца, които все още се намират в незатворени домове. „Това е най-значимата и мащабна социална реформа, стартирала през 2010 г. Над 7 хил. деца намериха различен път в своето житейско развитие, благодарение на множеството услуги, които създадохме“, обясни Русинова.

Инициативата има за основна цел да наложи изцяло нова услуга – приемната грижа.

„Не трябва да забравяме ужасните институции. Днес всички тези деца живеят в жилищни квартали, в малки семейни къщи. Ходят на училище. Тези от тях, които имат нужда от допълнителна подкрепа, като рехабилитация например, я получават. Техният жизнен път би бил наистина успешен, ако имат подкрепата на цялото общество“, смята зам.-министърът.

София е градът с най-бързо развиващите се социални услуги, като за последните 10 годините новите са 52 на брой. През тази следващата година се предвиждат нови 11 услуги, като 4 от тях са насочени към подкрепа на децата, които имат нужда от постоянна медицинска помощ и грижа. „Всяка една от тях е на обща стойност около 500 хил. лв. Предстои откриване на 4 нови дневни центрове за деца с увреждания, важна тема, която създава предпоставки за социализация и работа с децата“, разказа още зам.-министър Русинова.

Инициативата продължава с множество събития на територията на повече от 20 града в цялата страна. 



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »