Глобите за неизвинени отсъствия на депутати ще се гледат в пленарна зала

Глобите за неизвинени отсъствия на депутати ще се гледат в пленарна зала
НС
A A+ A++ A

На пленарното заседание днес, парламентът ще разгледа предложенията за промени в правилника си, които въвеждат по-строги финансови санкции спрямо отсъстващите без уважителна причина депутати, предаде БГНЕС.

Причина за затягане на режима за депутатските отсъствия стана парламентарната група на „БСП за България“, която заради недоволството си след последните промени в Изборния кодекс вече втора седмица не участва в пленарните заседание.

От ГЕРБ предлагат неоправданото отсъствие при поименна проверка на кворума да се наказва с удръжка в размер 750 лв. от месечното им възнаграждение на съответния депутат. Те предлагат и още една промяна в правилника – всяка парламентарна група да има право само на три процедурни въпроса, които се отнасят до начина водене в рамките на едно гласуване.

Най-тежка е финансовата санкция, предлагана от НФСБ. Тяхното предложение предвижда при неоправдано отсъствие на три поредни или общо пет пленарни заседание, да се удържа цялата заплата и да не се дават пари за допълнителни разходи.

От ВМРО пък настояват за промяна в начина на преизчисляване на депутатските заплати и въвеждането на т. нар. Златно швейцарско правила, а от БСП пък искат „замразяването“ им на 2 976 лв.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"