Обмисляме отваряне на наше консулство в Каталуния

Обмисляме отваряне на наше консулство в Каталуния
Pixabay
A A+ A++ A

Област Каталуния е третият най-голям приемник на българи в Кралството след Мадрид и автономната област Валенсия, предаде БГНЕС, позовавайки се на официалната статистика.

Според НСИ на Кралство Испания регистрираните българи в Каталуния и съседните два региона Навара и Арагон са общо 21 722 . Това е една от причините, поради които министерството на външните работи разглежда възможността за откриването на консулство в град Барселона.

„Анализите на МВнР показват необходимост от допълнителни ресурси за консулско обслужване на територията на Кралство Испания. Отчитайки това, още в началото на тази година, възложихме на посолството в Мадрид да проучи и да предостави информация за възможностите за откриване на консулско представителство в Барселона, като се отчитат и спецификите на политическа обстановка в област Каталония“, заявява външният министър Екатерина Захариева.

В чисто географски план, подобен консулски окръг би покривал цяла Североизточна и някои части от Северна Испания. Освен голямата българска общност, която живее в Каталуния, през последната 2018 г. автономната област е била посетена от около 30 100 български туристи.

„Разчетите ни са, че дейността на една бъдеща консулска служба в град Барселона ще предоставя пълния набор от консулски услуги на българските граждани, които живеят постоянно или посещават като туристи територията“, отбелязва министър Захариева.

След анализ на нормативната уредба и процедурите за откриване на консулска служба в автономните области в Кралство Испания, ще бъдат изпратени указания до дипломатическата ни мисия за започване на процедура по откриване на дипломатическото представителство.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »