Над 300 деца прегледаха в МБАЛ - Смолян специалисти от "Пирогов"

Над 300 деца прегледаха в МБАЛ - Смолян специалисти от "Пирогов"
Пирогов
A A+ A++ A

Днес в МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" - Смолян, най-добрите детски специалисти на „Пирогов“ прегледаха над 300 деца. Прегледите извършиха: д-р Иван Маджаров и д-р Асен Меджидиев– УНГ; проф. д-р Асен Балтов и д-р Явор Пукалски– травматолози; доц. д-р Христо Шивачев – завеждащ „Детска хирургия“; проф. д-р Николай Габровски – неврохирург; д-р Людмила Найденова – офталмолог; д-р Галина Тодорова – кардиолог; д-р Симеон Андреев – уролог; д-р Ваня Страхинова– рентгенова диагностика.

„Ние за втори път сме в Смолян. Изключително ни е приятно и сме много благодарни на инициативата "Детско здраве - Пирогов", която д-р Дариткова и здравната комисия подкрепиха. Прави впечатление, че за разлика от миналия път, когато повечето бяха дошли от интерес. Сега повечето малки пациенти са вече насочени към конкретни специалисти и се вижда, че те са за оказване на болнична медицинска дейност. Насочили сме ги, казали сме какво трябва да бъде направено. Така, че ги чакаме в следващите три до шест месеца“, каза проф. д-р Балтов – директор на болница „Пирогов“.

„Какво видях в ортопедия и травматология - десет момичета са с начална, а някои с доста сериозни гръбначни изкривявания - сколиоза. Всички са насочени за специални центражи и рентгенови снимки, от които да бъдат изведени техните деформации и да се вземе съответно решение за лечението - дали да бъде само лечебна физкултура, лечебна физкултура с корсет или на по-тежко оперативно лечение. Имаше малко деца с плоскостъпие, но повечето от тях са взели мерки от миналата година“, коментира проф. Балтов.

Д-р Асен Меджидиев благодари на ръководството на болницата и на д-р Дариткова - председател на парламентарната здрвана комисия, за перфектната организация. И основно - на общопрактикуващите лекари и на педиатрите от региона, тъй като там е истинският резултат. „Това, което наблюдаваме за една година е, че ние подобрихме комуникацията помежду си - лекарите от болница „Пирогов“ с местните лекари. От миналата година досега доста дечица дойдоха при нас, на които се проведоха високоспециализирани изследвания и им се помогна. Почти не се разминаваше диагноза, поставена от лекаря в Смолян, с нашите диагнози. Просто те търсеха вече по-високо ниво на консултация. Диагнозите бяха уточнени“, коментира д-р Меджидиев.

„Колегите, идвайки миналата година, обещаха, че ще дойдат пак. И ние очаквахме тяхното идване. В годината всички, които се бяха консултирали при тях, сега дойдоха на контролни прегледи. И всички други колеги бяха ориентирали своите пациенти да очакват и да разчитат на тези прегледи. Може би затова и наистина преценката беше по-полезна, защото трябваше не просто да се направят скринингови изследвания, защото те не са такива, а са специализирани. Такива прегледи за съжаление в региона се осигуряват на 250 километра“, отбеляза д-р Даниела Дариткова.

Проф. Балтов съобщи, че до края на юни месец се предвижда въвеждането на телемедицина за комуникация между лечебните и здравните заведения в България, като центърът ще е в „Пирогов“.

„Идеята ни е да се съберем няколко болници, да се обединим в тази кауза и да направим мрежа, която да позволи една допълнителна сигурност, постоянен контакт между колегите. Инициативата е изцяло наша. Ние работим и ще го направим, а оттук-нататък чрез интернет ще се създаде система. Снимката например идва в Смолян, но тя постъпва и в Пирогов по интернет. Данните - пълни кръвни изследвания, биохимия - всичко може да бъде записано и изпратено. Иска ни се до края на месец юни да сме готови. Оказва се, че ако ние сме център на тази мрежа, трябва да подадем ръка на другите, за да се присъединят към центъра. А това ще стане след като ние си подменим сървърите и получим такава възможност“, обясни професорът.

Изпълнителният директор на МБАЛ – Смолян, д-р Марин Даракчиев подчерта, че областната болница– с действащата информационна система, със системата за трансфер на образи и обмен на данни, може да се присъедини при първа възможност.

Миналата година специалисти от „Пирогов“ са посетили 12 града, тази година Смолян е третият град. Били са във Видин и Сандански, следващата им спирка е Ямбол, Кърджали, Силистра.

Медиците обещаха, че това няма да е последното им идване в Смолян.





Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »