Слабите хора гледат на затлъстелите като на по-нисши същества

Слабите хора гледат на затлъстелите като на по-нисши същества
A A+ A++ A

Хората със слабо телосложение гледат на тези със затлъстяване като на по-нисши същества, по-малко развити и с по-малко човешки черти, установи британско проучване в няколко държави, цитирано от в "Мейл он сънди".

Въпреки факта, че една трета от американците и една четвърт от британците са с наднормено тегло, което отчасти се дължи на генетиката им, тези хора често се смятат за виновни за своята пълнота. Учени от Ливърпул стигнаха до извода, че подобна дискриминация много често пречи на хората с излишни килограми да направят по-здравословни промени в начина си на живот.

Световната здравна организация отчита затлъстяването като световен проблем, като процентът на засегнатите хора се е утроил от 1975 година. Тази група по правило са стигматизирани от останалите и това им пречи в много отношения.

Екипът от университета в Ливърпул провел проучване с 1500 участници от САЩ, Великобритания и Индия. Те трябвало да оценят по десетобалната система колко "еволюирали" им се стрували различни групи. Когато опирало до хора с наднормено тегло, те масово били оценявани като "по-нисши" и с по-малко човешки качества. Отрицателните оценки за пълните хора били едни и същи, независимо от това дали били американци, индийци, британци или араби.

Участниците в изследването казали, че биха дарили по-лесно пари за организация, бореща се срещу грубото отношение спрямо животните, отколкото на фондация, която трябва да помогне на американци с наднормено тегло.

"Изследването ни ясно показва, че пълните хора са безжалостно дискриминирани и дехуманизирани, заявява една от авторките на проучването д- р Ерик Робинсън. Трябва да се борим с тази стигма, защото затлъстяването е комплексен проблем, свързан с бедността, генетиката, психологията и други много други фактори".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »