Иван Гешев: При спецакцията в Горна Оряховица е разбита група за „ало“ измами

Иван Гешев: При спецакцията в Горна Оряховица е разбита група за „ало“ измами
A A+ A++ A

При спецакцията в Горна Оряховица е разбита група за "ало" измами, обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев след провеждането на акцията в два квартала в града - "Гарата" и "Калтинец", в София и в Румъния. "Това е една от най-големите групи", каза той.

Задържани са петима души в България и 28 - в Румъния. Сред арестуваните в северната ни съседка е и ръководителят на групата. Той е български гражданин. Други четирима от задържаните там също са били високо в йерархията на организираната престъпна група. Останалите 23-ма са т.нар. "въртачи" - хората, които се обаждали по телефона на жертвите. "Тези лица са от доста ниските нива на групата и за тях ще трябва доста време, за да съберем доказателства сред получаване на съответните веществени доказателства, иззети от румънските ни колеги", поясни Гешев.

При акцията са иззети шест луксозни автомобила. До момента има доказателства за нанесени щети от "ало" измамите в размер на 2 млн. лв. 

"Това е поминък за част от българското население от ромски произход. Има доказателства за 2 млн. лв. Имаме около шест вторични случая. В Румъния са иззети стотици карти и румънски ваучери. Задържани са само български граждани, основно с ромски произход. Не всички са от Горна Оряховица. Ръководното ниво е от района на Горна Оряховица", каза още Гешев, цитиран от NOVA.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че в акцията са участвали 150 служители на реда. "Има много лица, задържани в София. Това е много дълго разследване. То стартира още през 2017 г. Изпитваме огромни трудности при документирането на престъпленията, тъй като са събрани много докателства", добави той.

Специализираната операция се е провеждала паралелно с акция в Румъния.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"