Всеки случай от „Апартаментгейт“ да се проверява за зависимости, иска проф. Даниел Вълчев

Всеки случай от „Апартаментгейт“ да се проверява за зависимости, иска проф. Даниел Вълчев
A A+ A++ A

Всеки случай от "Апартаментгейт" трябва да се проверява поотделно за зависимости, каза пред БНР деканът на Юридическия факултет в Софийския университет Даниел Вълчев. Най-вече трябва да се види дали има някакъв вид зависимост между лицето, което е на политическа позиция, и това, с което е било в гражданско-правни отношения, добави той в предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт".

По думите му трябва да се спре практиката за изповядване на имотни сделки под реалната им цена, която се използва и от обикновените хора, но и от хората по високите етажи на властта.

"През всичките тези години в България се насложи едно разбиране, че  участието във властта, в управлението не е вид повинност, не е вид отговорност – да свършиш нещо за обществото, а наред с всичко друго е начин за обогатяване. И хората имат това чувство и то основателно", каза Вълчев.

"Първото нещо, което не е наред, е фактът, че и двете страни по една сделка имат интерес да изповядват, когато говорим за покупко-продажба или друг вид прехвърляне, сделката на цена, която се отличава от действителната. Първото нещо, което трябва да се направи да се помисли как това нещо да се отстрани. Това не е нормална практика в другите европейски държави. Идеята, че и двете страни излъгват фиска, не трябва да ни се виждат като нещо нормално", посочи Вълчев.

Според него в България има твърде малко осъдителни присъди за корупция и то за не толкова значими случаи, докато усещанията на хората са, че корупцията е почти навсякъде около нас. Всичко това дава много висока чувствителност към този случай, посочи още Вълчев.

"Българя е една от страните, в които има най-висок процент осъдителни присъди, те са над 90, ние много малко оправдателни присъди имаме. Това говори единствено за това, че органите, които осъществяват наказателна политика в България имат наказателен уклон – това само по себе си не е нито добро, нито лошо", каза още той.

По думите му се отваря една много голяма ножица между очаквания и резултати. Въпреки този много висок процент осъдителни присъди обществото има усещане за безнаказаност.

Според Вълчев връзката между това, което става със "състоянието на престъпността, оттам състоянието на дейността на полицията, оттам на дейността на прокуратурата, и от там вече какво става в съда", на няколко места се къса.

Първото място, на което се къса, е в полицията, коментира професоръ и разказа още за изследването си "Юридически барометър".

"Това е една гражданска инициатива за изследването на състоянието и развитието на правния ред в България, която ние стартирахме преди 9 години с няколко мои колеги".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »