Петков: Не се подготвя документ, който да отнема децата от родителите

Tранспорт | 15 май 2019, сряда / 15:24| Показвания:



Бих искал да успокоя всички родители, че не съществува нормативен документ и не се подготвя проект, който да цели отнемане на децата от техните биологични родители. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по повод организирането на протест срещу проекта на Националната стратегия за детето пред медии в Бургас, съобщава БГНЕС.

„Категорично се противопоставям на фалшивите новини и спекулативните интерпретации на определени положения от проект на Националната стратегия за детето. Работата по този проект е спряна. В този смисъл протестът срещу стратегическия документ няма основание”, заяви Петков.

Министърът възрази и срещу разпространяваните фалшиви новини в социалните медии, че се готви проект на Закон за детето. „Няма работна група, която да подготвя такъв проект. Това са неверни, фалшиви новини”, каза още той.

„Истината е, че много деца се изоставят от техните родители буквално на улицата и държавата е длъжна да се погрижи за тях като предприема временни мерки за закрила”, каза министър Петков. Той добави, че за 2018 г. социалните работници са предотвратили изоставянето на 1700 деца, благодарение на което те са останали в своите семейства.

"След края на май, когато надявам се обстановката да бъде по-нормална за диалог, да можем да продължим работата в посока на преработка на предложения проект на Национална стратегия за детето", каза министърът, цитиран от БТА. Той изтъкна, че проектът й, който е бил на обществени консултации, явно е предизвикал страхове и опасения. "Основателни или не, за нас това е важно, че трябва да се преработи, да се успокоят страстите, да се разсеят опасенията", категоричен бе той. Социалният министър изтъкна, че това е важен документ, по който ще се търси максимално съгласие.


Обратно  

Търсене

Търси