По-малко руснаци и германци идват на морето ни това лято

По-малко руснаци и германци идват на морето ни това лято
A A+ A++ A

За предстоящия летен сезон очакваме спад от 2-3 процента, като прогнозата е на базата на ранните записвания, съобщи в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова.

Очакват се по-малко граждани на Германия и Русия да почиват на морето ни, привлечени от изключително атрактивните цени от наши преки конкуренти в туризма като Турция, Тунис, Египет, Сърбия и Македония. Ръст на ранните записвания имало обаче при туристите от Украйна – 50 процента, Великобритания – 19 на сто, Франция – 10 процента, Чехия и Полша – 12 процента.

Записването „в последния момент“ може да промени очакванията и нивата от миналогодишния летен сезон да бъдат запазени, обясни Ангелкова. Според нея атрактивните цени, които предлагат нашите преки конкуренти, са благодарение на прякото субсидиране на сектора в тези страни.

За първото тримесечие на тази година правело впечатление, че чуждестранните туристи като бройка са по-малко, но се е увеличил броят на нощувките, а с това и приходите, при които има ръст от 4,4 процента.

Ангелкова посочи, че се наблюдава ръст от 2 процента на вътрешните туристи. Все повече български граждани посещавали обекти и малко познати места в България. За миналата година от общо 27 млн. нощувки, реализирани в местата за настаняване с над 10 легла, 9 млн. са били на българи.

Министърът припомни, че сред чуждестранните туристи у нас най-много са румънците. Над 1,3 млн. граждани на северната ни съседка са посетили през м.г. в България, а общо туристите са били 9,2 млн. По думите на Ангелкова се обсъждат много варианти за подобряване на достъпа до страната ни и транспортната инфраструктура - нови мостови съоръжения, четирилентов път Букурещ – Русе – Варна, които да улесняват туристите от северната ни съседка.

Николина Ангелкова е в Русе за откриването на 15-ото издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм“ и Фестивала на туристическите забавления и атракции. В изложението се включиха 27 общини, които представят на щандовете си свои обекти от туристическия бранш.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"