Какво постигна Еден Азар за седем сезона в тима на Челси?

Какво постигна Еден Азар за седем сезона в тима на Челси?
A A+ A++ A

 

Модерния футбол познава редица наистина страхотни атакуващи полузащитници, като в днешни дни веднага се сещаме за имена, като Месут Йозил, Кристиан Ериксен, Хамес Родригез и Еден Азар. Именно белгийския национал е спряган за един от най-големите таланти на своята родина изобщо и един от най-добрите футболисти на стария континент към момента. Но тъй като след края на сезон 2018/2019 в английската висша лига бъдещето на Азар в Челси е под сериозен въпрос, решихме да погледнем върху кариерата му в тима от Лондон  и по-точно какво успя да постигне той с екипа на сините до момента.

На първо място е редно да бъдат споменати вероятно най-големите успехи на Азар с Челси, като това са най-вече двете титли от висшата лига. Първата за него със синия екип дойде през 2015-та, докато втората и последна за момента бе спечелена през 2017-та година по един много убедителен начин. Естествено, ключова заслуга за шестата титла от първенството в историята на Челси бе именно белгийския национал, който се разписа 16 пъти, вкара гола на сезона за своя отбор и също така попадна в най-добрата единайсеторка във висшата лига за въпросния сезон.

Основна заслуга за неговото страхотно представяне на терена, особено с отбора на Челси пък са неговата бързина и най-вече завидната техника, която притежава. Неговата повратливост, дрибъл и креативност са и една от причините той да може да играе и по фланговете, като Еден Азар си борави еднакво добре и с двата крака. Няма спор, че от както той премина в Челси от френския Лил, лондончани разполагат с един от най-качествените и креативни атакуващи халфове в света.

Доброто представяне на белгиеца пък бе и една от основните причини отбора собственост на Роман Абрамович да завърши в топ 4 през последния сезон. Това се случи въпреки не толкова идеалните коефициенти за финиширане на тима в голямата четворка, предвид конкретните прогнози за висшата лига и по-специално за топ 4, но това пък съвпадна и с някои спекулации за неговото бъдеще. Талантливие белгиец е вече на 28 години и определено може да се каже, че в последните години се отвърди, като един от най-добрите играчи на стария континент.

 

Това от своя страна означава, че интерес на други клубове към него има и определено ще има и за в бъдеще. Разбира се, колосалната му заплата от над 10 милиона паунда не е никак малка и би била проблем за някои клубове, но това все пак не е никакъв проблем за Роман Абрамович. Но след цели седем сезона с екипа на сините от Лондон и 108 отбелязани голове в официални срещи, бъдещето на техничаря изглежда неясно.

След фамозното си представяне с отбора на Челси в продължение на почти осем години, още в началото на Април 2019-та се появиха сериозни слухове относно бъдещето на белгиеца. Тогава самия наставник на сините Маурицио Сари сподели, че дори и огромната сума от 100 милиона паунда, която Челси бе определила на играча не би могла да попречи на евентуален негов трансфер в друг отбор. В модерния футбол обаче такива трансферни суми не изглеждат толкова плашещо за някои отбори в лицето на ПСЖ и Реал Мадрид например.

И все пак, след две шампионски титли във висшата лига, една купа на FA, една на футболната лига на Англия и една от Лига Европа, сякаш вратата пред Азар бе широко отворена за нови предизвикателства. Самия той пък натрупа редуца индивидуални отличия за тези седем сезона в Челси, като страхотното му представяне сезон след сезон циментира мястото му сред най-добрите футболисти към днешна дата.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »