Невиждано: Пасажи тлъст паламуд задръстиха морето край Ахтопол и Царево

Невиждано: Пасажи тлъст паламуд задръстиха морето край Ахтопол и Царево
A A+ A++ A

Рибарите в Царево и Ахтопол са втрещени от невиждано по нашите географски ширини явление.

 Огромни пасажи с едър паламуд са напълнили миналата нощ мрежите им. Морските вълци хвърляли за сафрид и попчета, а когато ги извадили с огромна изненада видели, че те са пълни с огромни охранени туруци. Подобен феномен през юни никога не се случвал, категорични са риболовците.

"Направо сме смаяни, това е истинско чудо! Не е за вярване, никой не е очаквал, нито пък някога сме предполагали че през пролетта тук може да се появи паламуд. Рибите са пълни с хайвер, защото по това време те се размножават", цъкат с език рибарите. Според тях крайбрежието на юг ври от паламуд, но смятат че едрите риби съвсем скоро ще изчезнат също така внезапно, както са се появили."По това време на годината паламудът тръгва от Босфора в посока към Русия.

Когато пасажите достигнат до устията на руските реки, които се вливат в Черно море, се извършва оплождането. След около два-три месеца рибите тръгват по обратния път и влизат в наши води в края на септември, началото на октомври. Вероятно тук по някаква случайност са попаднали отделни пасажи, които скоро ще се преориентират и ще избягат, защото пътят им е в друга посока", разясняват ахтополските риболовци.

Те не могат да дадат разумно обяснение на внезапното и странно паламудено нашествие по никое време. Единствената логика според тях е, че поради някаква причина пасажите са били подплашени и дезориентирани, затова и са объркали посоката.

Туруците, които в момента са преплували до бреговете на Царево и Ахтопол са много едри, с тегло около 1,5 кг. парчето. Рибарите ги продават на даляните по 18 лв. килото или средно по 25-30 лева за една риба. Въпреки солената цена, уловът се изкупува за минути, защото пресен паламуд през пролетта си е истински деликатес! Първите туристи, които в момента почиват по южното черноморие ще имат уникалния шанс да похапнат вкусен пресен паламуд, при това с хайвер.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"