Енергийното министерство и КЕВР подкрепят създаването на борса за природен газ

Енергийното министерство и КЕВР подкрепят създаването на борса за природен газ
A A+ A++ A

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране подкрепят създаването на борса за природен газ в България. Това стана ясно по време на кръгла маса в Народното събрание, на която беше представена концепцията за газовия хъб "Балкан".

Само при диверсификация на доставките на природен газ може да говорим за конкуренция и за създаване на условия за либерализация на пазара, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

За тази диверсификация е нужно създаване на инфраструктурни връзки с държавите в региона и на енергийна борса, която ще ни даде сигурност и конкурентни цени на енергията, и съответно - конкурентна икономика, посочи енергийният министър.

В Министерството на енергетиката изцяло подкрепяме инициативата за създаване на борса за природен газ и ще помагаме с целия си експертен потенциал, отбеляза Теменужка Петкова.

С постепенната либерализация на пазара на природен газ ролята на енергийния регулатор се засилва, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

КЕВР се ангажира с издаване на лиценз за борсовия оператор, включително и на платформата за търговия на природен газ. Правилното решение е взаимстване на търговска платформа от сериозен търговец, като добър вариант е Средноевропейската платформа за природен газ "Баумгартен", Австрия, каза Иван Иванов. КЕВР ще одобри и мерките за контрол на ликвидността, за недопускане на пазарни злоупотреби и изтичане на вътрешна информация от борсата, добави той.

Народният представител Валери Симеонов поиска по-конкретна информация за източниците на природен газ и защо мястото на газовия хъб "Балкан" не е избрано в Южна България, където строителството, по думите му, ще е много по-малко.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници