Ананиев: От 1 юли заплатите в областните болници ще бъдат увеличени

Ананиев: От 1 юли заплатите в областните болници ще бъдат увеличени
A A+ A++ A

От 1 юли заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който е на посещение във Варна. По думите му повишенията ще бъдат различни в отделните лечебници, като по предварителни данни сумите ще са между 150 и 250 лева, предаде БТА.

Ананиев уточни, че ръководствата и персоналът на  лечебните заведения ще решават дали увеличенията ще бъдат към основните заплати или към допълнителното материално стимулиране. Тяхно ще бъде и решението дали всички ще получат еднакво увеличение или ще има диференциация.

Министърът допълни, че повишаването няма да доведе до съкращения. По думите му, тъй като областните лечебници са многопрофилни и длъжни да приемат всеки болен, трябва да разполагат и с нужните екипи за 24-часов режим на работа. Ананиев допълни, че в момента средната брутна работна заплата на персонала в тези лечебници е между 1200-1400 лева, като за лекарите сумата е доста по-висока. Той каза още, че през септември ще бъде направен анализ на изпълнението на бюджета на Национланата здравноосигурителна каса (НЗОК) и, ако има спестени средства, те ще отидат в болничната помощ и увеличение на заплатите.

‘Министерството провежда срещи с всички областни болници в страната като основната тема е новата методика за формиране на разходите за персонала’, припомни Ананиев. По думите му един от акцентите на документа е, че разходите за служителите трябва да бъдат не по-малко от 50% от общите приходи, които получават лечебните заведения.


Освен това размерът на допълнителните плащания за постигнати резултати не могат да надхвърлят 50% от разходите за персонал с изключение на допълнителното разпределение на приходи от клинични изпитания и от ценоразписите, които са си публикували болниците за допълнителни медицински услуги, допълни министърът.

Ананиев обясни още, че максималният размер на допълнителното материално стимулиране за немедицинския персонал не може да надхвърля 80% от основната работна заплата, а за медицинския - не повече от три пъти от основната работна заплата. „Много важно е и посоченото в методика съотношение между парите на санитарите, професионалистите по здравни грижи и лекарите”, допълни министърът. То трябва да е 1 към 1,7 към 2,2, което според здравния министър, при равни други условия осигурява постигане на нивата на възнагражденията, посочени в Колективния трудов договор на сектора.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »