На изпита след 7. клас - по-добри резултати по литература, отколкото по математика

На изпита след 7. клас - по-добри резултати по литература, отколкото по математика
A A+ A++ A

Министерство на образованието и науката представи резултатите от националното външно оценяване за учениците от VII клас.

Това външно оценяване е върху компетентността на учениците по материала от 5, 6, 7 клас, с изключение на литературата, където е включен материалът само от 7 клас. Но догодина по БЕЛ изпитът ще включва 6 и 7 клас, а след две години – материалите за 5, 6 и 7 клас

Форматът на задачите и броят им е различен, форматът на изпита е единен, и за това не може да бъде сравняван с изпитите от предходните години. Това заяви заместник - министърът на образованието Таня Михайлова.

По думите й учебните програми, по които учиха учениците са по-олекотени. Тази година имаше различно разпределение на задачите и имаше нов тип задачи, ориентирани към функционалната грамотност и задачите в тестовата част имаха различна тежест. В организационно отношение успяхме да разсеем съмненията и нямаше нито едно затруднение за попълването на изпитните комплекти. Успяхме с оценяването един ден по-рано, заяви Михайлова.


По БЕЛ оценките са над средния брой точки, докато по математика – под средния, заяви зам.-министърът. Математиката винаги е била по-голямо предизвикателство за нашите учениците, каза тя. По думите й за успешното полагане на изпита е било от изключително значение да се работи по всички задачи. Има увеличение на броя на учениците, които са работили по всички задачи, отбеляза тя. Единният изпит е мотивирал много повече ученици, посочи тя.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »