Дарения от фирми и безплатни офиси за партиите, реши парламентът

Дарения от фирми и безплатни офиси за партиите, реши парламентът
НС
A A+ A++ A

Политическите партии и коалиции вече ще могат да получават финансиране под формата на дарения от юридически лица, решиха депутатите на второ четене, предаде БГНЕС. Редом с намаляването на партийната субсидия от 11 на 1 лев на получен действителен глас, депутатите дадоха зелена светлина на т. нар. отворено финансиране на политическите сили, в това число и от бизнеса. Това предложение бе отстоявано от самото начало от ДПС, според което то е единствен вариант партиите да гарантират нормалното развитие на дейността си, след като бъде орязано държавното им финансиране.

По предложение на лидера на НФСБ Валери Симеонов пък бяха въведени някои ограничения. Не могат да даряват средства на партиите фирми, които имат просрочени публични задължения към държавния и общинските бюджети, както и такива, които са регистрирани в офшорни зони. Мнозинството обаче отхвърли другото предложение на Симеонов за въвеждане на таван за даренията от 8 млн. лева за календарна година.

С новите текстове депутатите решиха още общините и държавата да предоставят на партиите офиси безвъзмездно, за да могат те да развиват своята дейност като заплащат единствено текущите си разходи.

Парламентарното мнозинство отхвърли предложението на „БСП за България“ политическите сили да върнат обратно в държавния бюджет всички средства от субсидии, които не са изразходвали и държат на влог в банка. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »