Словенските полицаи също стачкуват, искат 35% увеличение на заплатите

Словенските полицаи също стачкуват, искат 35% увеличение на заплатите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Полицаите в Словения настояват за увеличение на заплатите с 35%, по-добро оборудване и по-голяма численост. По закон, те са задължени да продължават да изпълняват служебния си дълг, дори в условията на обща стачка, която според профсъюзите в страната ще бъде безсрочна.

''Демонстрациите ще се придържат към законовите условия, така че не очакваме да повлияят върху сигурността на гражданите, каза вътрешният министър Весна Знидар пред журналисти.

По думите й исканията на полицаите са „резонни” и ще бъдат обсъдени на заседание на правителството в сряда. По-големи разходи за заплати на полицаите ще застрашат допълнително усилията на властите да намалят бюджетния дефицит до 2,3% през 2016 от сегашните 2,9%.

Словения вече увеличи целевия дефицит, с оглед на разходите по бежанската криза. Повече от 231 000 души са влезли в страната от средата на октомври досега, след като Унгария затвори границата си с Хърватия и пренасочи на запад пътя на мигрантите към Австрия и Германия.

Словения вече издигна 37 километра временна ограда по границата си с Хърватия, за да се справи с притока на хора. Помощ на местните сили за сигурност оказват 190 полицаи от ЕС. Словенските полицаи започват работа при месечно възнаграждение от 960 евро, което е доста под средната заплата в страната. Тя е 1 522 евро, по данни от септември тази година.


#Словения #граница #бежанци #мигранти #Унгария #Австрия #Хърватия #ограда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"