България ще плаща все по-високи лихви по държавния дълг

България ще плаща все по-високи лихви по държавния дълг
A A+ A++ A

Лихвите по българския дъжавен дълг ще растат и това ще струва скъпо на данъкоплатците, прогнозираха финансови експерти по БНР. По тяхно мнение, причината е липсата на прозрачност във фискалната и дълговата политика. През изминалата седмица финансовото министерство изненадващо взе нови 50 млн. евро дълг от външните пазари.

Правителството губи доверието на инвеститорите с изненадващите ходове по дълговата политика, заяви икономистът Калоян Стайков. След като през март кабинетът пусна много по-голяма облигационна емисия от очакваната, сега изненадващо изтегли нови 50 млн. евро дълг, уточни той.
"Това е притеснително, защото правителството поиска парламентът да гласува дългосрочна емисионна програма, но на фона на тази заявка всъщност още през тази година виждаме няколко действия, които като цяло противоречат на тази логика. В крайна сметка финансовите пазари работят основно с доверие. Това е тяхната валута. Когато нямате доверие в управляващите, тогава естествено и бизнес решенията са повлияни от това нещо", коментира анализаторът от Института за пазарна икономика.

Въпреки заявките на правителството засега основната бюджетна тенденция остава. Увеличаването на дълга се случва благодарение на големите харчове по бюджетните системи, които поглъщат ресурса и дават все по-лош резултат, коментира финансистът Муравей Радев.

#държавен дълг #Министерство на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"