Русия с две нови ПВО системи около Москва

Русия с две нови ПВО системи около Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След като бъдат успешно проведени тестовете на новите ракетно зенитни комплекси край южния град Астрахан, те ще бъдат приведени в бойно дежурство в Москва и Централния промишлен район на Русия. По този начин те ще станат част от противовъздушната система за отбрана на руската столица.                   

Oт руското военно министерство уверяват, че така въздушното пространство над столицата Москва и централния район на страната, ще бъдат покрити и ще се знае какво се случва в периметър от 400 км около нея. Общият брой на комплексите край Москва ще стане четири, припомня БНР.  

През 2015 година за вътрешно разпореждане в няколко други военни окръга в Русия бяха дислоцирани вече два подобни комплекса. 

През 2016 година на въоръжение в руската армия ще влязат още пет подобни ПВО системи, с което техният брой ще достигне до 16 за цялата страна. С 400 има разположени и край бреговете на Сирия в близост до руската военно-въздушна база в Латакия, след като в края на ноември 2015 г. турски военен самолет свали руския бомбардировач Су-24. Изпращането им от президента Владимир Путин в Сирия бе своеобразен отговор на свалянето на руския боен самолет в северната част на Турция. 

Важна подробност е, че след пристигането на тези ракетни комплекси руските ВВС части в Сирия не са имали подобни инциденти с турски военни самолети. 

С-400 "Триумф" е най-новата руска зенитно-ракетна система, която покрива широк периметър на действие и тя е на въоръжение от 2007 година. Тя може да унищожава не само авиациация, но и крилати и балистични ракети със среден радиус на действие. Освен това тя може да оперира по наземни и по въздушни цели, са категорични руските военни експерти.

#Москва #Русия #Астрахан #Турция #самолет #ракети #ПВО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"