Алекси Стратиев: Жертвите на пътя намаляват

Алекси Стратиев: Жертвите на пътя намаляват
Мисля, че трябва да има санкции към водачите, които не спазват правата на пешеходците, но трябва да има глоби и за пешеходците, каза комисар Алекси Стратиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жертвите на пътя през последната година намаляват според статистиката, цитирана от заместник-директора на „Охранителна полиция“ комисар Алекси Стратиев.

Причините за положителната тенденция, които той изреди по bTV, са комплексни – засиленият контрол по пътищата, подобряване на инфраструктурата, както и подобряване на подготовката при водачите.

„През 1963 г. например 670 души са загинали по пътищата, но тогава е имало по-малко автомобили. За 2011 г. година са загинали 657 души при милиони автомобили. Имаме загинали над 1500 души през някои години," коментира комисар Алекси Стратиев.

Той допълни, че за 2011 г. България е попаднала в първата четворка на страните с най-драстично намаляване на броя на загиналите при катастрофи.

Въпреки това Алекси Стратиев отбеляза, че през последните дни са се случили много трагични инциденти, като всички се дължат на скорост, несъобразена с условията на пътя.

„И вчерашният ден беше съпътстван с трагедия. Един младеж на 18 години загина при самостоятелна катастрофа на пътя Дупница–Самоков заради несъобразена скорост“, поясни комисарят.

По думите му, най много от катастрофите са причинени от неправоспособни водачи, които са и отговорни за 11% от жертвите на пътя.

Алекси Стратиев отбеляза, че отнемането на книжка не означава, че нарушителят спира да шофира.

Комисарят даде пример с водач, заловен да кара с 250 км/ч. При подобни случаи книжката не се отнема, но на водача се налага глоба – 300 лв. за превишаване на допустимата скорост с над 50 км/ч и по 50 лв. на всеки 10 км./ч отгоре.

След като около Великден в България загинаха трима мотористи, Алекси Стратиев посочи, че при тях се запазва статистиката на нещастните случаи.

„ЕС бие тревога за мотоциклетистите. При тях се запазва нивото на нещастни случаи. За мотоциклетистите е осигурена лента за движение в Германия, Франция например, у нас още няма такава лента“, коментира Алекси Стратиев.

Алекси Стратиев добави, че принципно водачите се обвиняват за всички произшествия, но пешеходците също имат некоректно поведение на пътя.

„Мисля, че трябва да има санкции към водачите, които не спазват правата на пешеходците, но трябва да има глоби и за пешеходците, особено когато прескачат ограждения, или пресичат на червено. Има идея, когато възрастен човек води дете, санкцията при нарушение да е по-висока за родителя“, отбеляза още Алекси Стратиев.

#Алекси Стратиев #катастрофа #шофьор #превишена скорост #книжка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"