Словения е готова да затвори границите си по примера на Австрия и Германия

Словения е готова да затвори границите си по примера на Австрия и Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Словенското правителство заяви, че ако Германия и Австрия затворят границите си, то ще направи съшото.

Съобщението бе публикувано часове след изявлението на австрийския канцлер за временно спиране на Шенгенските споразумения от страна на Австрия.

"Съгласно Шенгенските правила Австрия може да въведе контрол по границите си, ако се е създала ситуация, която застрашава сигурността на държавата. Тази мярка обаче трябва да бъде оповестена на всички държави - членки и на Европейската комисия", се казва още в съобщението от Любляна.

Любляна призовава за общоевропейско решение на мигрантската криза, но предупреждава, че ще вземе строги и решителни мерки, ако се стигне до заплаха за националните интереси и ако има едностранни действия от страна на други държави.

Австрийският канцлер Вернер Файман в интервю днес за в. „Йостерайх“ съобщи, че Австрия въвежда повсеместен контрол на границата си, ще контролира строго мигрантите и ще връща онези, които нямат право на убежище. Файман изтъква, че действието на шенгенското споразумение временно се прекратява.

''Както Германия ние усилено ще контролираме нашата граница и ще връщаме бежанци, каза той. Всеки, който идва у нас, трябва да бъде подложен на усилена проверка. На онези, които нямат право да получат статут на бежанци или изобщо не подават молба за получаване на убежище, ще бъде отказан достъп до страната. Ако Евросъюзът не успее да защити външните си граници, бъдещето на Шенгенското споразумение ще се окаже под въпрос,'' смята канцлерът на Австрия.


#мигрантската криза #Словения #Германия #Австрия #ЕС #граници #Вернер Файман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"