Хоратa, които ръководеха България преди 30 години, я ръководят и сега, според Симеон Дянков

Хоратa, които ръководеха България преди 30 години, я ръководят и сега, според Симеон Дянков
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

"Дефицитът, към който се цели финансовото министерство, да е по-нисък от този, който се прие в края на миналата година. Трябва да затегнем много повече," изтъкна Симеон Дянков и оцени представянето на сегашния финансов министър като добро. 

"Министрите от Реформаторския блок в настоящото правителство всъщност не правят реформи," заяви пред Нова телевизия бившият финансов министър. 

Според него в началото е имало тактически замисъл някои от по-тежките сектори да отидат при хора от Реформаторския блок, но те явно са били съгласни с това. 

"Данък "вредни храни" е вредна идея и се радвам, че не влезе в парламента. На данък "уикенд" не му беше сега времето", изтъкна той. 

Същевременно, Дянков разкритикува икономическото министерство: "Това е липсващото министерство и ако утре то бъде затрупано от преспи и не работи, никой няма да разбере". 

Според него в момента сме по-назад в съдебната реформа, отколкото преди година: "Нито едно от нещата, които трябваше да се случат, не се случиха". 

Той похвали министър Ивайло Калфин и неговата частична реформа в пенсионната система, като в същото време изтъкна, че "тя е положителна, но не достатъчна". Като друг добре представящ се министър той посочи Румяна Бъчварова: "Тя опитва да направи сериозна реформа в МВР, каквато не са направили преди нея".   

"За мен правителството е стабилно. Но стабилност е различно от растеж. Миналата година имаше растеж главно заради еврофондовете", подчерта бившият министър, като изрази мнение, че няма да има предсрочни избори тази година, тъй като няма кой друг да излезе с програма. 

По негово мнение българският народ е излъган по темата за КТБ. 

"Цветан Василев е най-виновен. Почти също толкова виновено е и тогаващното ръководство на БНБ. Както и политическата класа в последните пет правителства. Всички ние сме донякъде също виновни, че това стана по наше време", призна той.

''Същите хора, които водеха България преди 30 години, я ръководят и сега'', посочи Дянков. Той посочи, че бившата ДС е създала КТБ, ДПС и КОЙ.

#Симеон Дянков #финанси #министър #реформаторски блок #Ивайло Калфин #КТБ #Кой #ДПС #МВР #Румяна Бъчварова #Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »