Словения с още мерки срещу мигрантите. Увеличават се преградите по маршрута, заобикалящ България

Словения с още мерки срещу мигрантите. Увеличават се преградите по маршрута, заобикалящ България
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Словения намали допълнително достъпа на мигранти на своя територия. Министърът на вътрешните работи Весна Дьоркьош Жнидар обяви, че от днес страната ще приема само хора, които възнамеряват да поискат убежище в Австрия и Германия. Това се налага, след като македонските, сръбските и австрийските власти въведоха аналогични ограничения. Балканският мигрантски поток засега заобикаля България, въпросът е дали това ще остане така, ако мерките по маршрута, заобикалящ страната ни, продължат да се затягат.

Словенският министър изрази надежда за сътрудничество с новосформираното хърватско правителство, което днес ще иска вот на доверие в парламента в Загреб.

Любляна увеличава контрола по цялата 670-километрова граница с източната й балканска съседка, за да предотврати нелегално преминаване.

Действията на словенските власти следват верига на затваряния и ограничения по целия стандартен мигрантски маршрут, чрез който да се спре потокът от хора, идващи главно от Близкия изток и Африка към скандинавските страни.

Най-напред контрол по шенгенската си граница въведе Швеция, като я последваха Дания и Германия. В сряда Австрия реши да връща всички мигранти, идващи от Словения, които искат да продължат към скандинавските страни. Бившата югославска република е основна транзитна точка за търсещите убежище в Европа, които преминават през Балканите, за да достигнат най-вече Германия и Швеция.

След като Унгария затвори границата си със Сърбия и Хърватия в средата на октомври, над 420 хиляди мигранти преминаха транзитно през Словения. Словения вече е информирала Хърватия за приетите мерки и се надява, че „новото хърватско правителство ще има по-конструктивен подход към решаването на проблемите на мигрантите”.

„Ще работим във всички посоки, за да предотвратим възможността Словения да се превърне в джоб за заседнали мигранти“, каза още министърът след правителствено заседание. Весна Жнидар призова ЕС да се съгласи мигрантите да бъдат спирани на границата между Македония и Гърция, за да не могат те да продължават на север през Балканите.

На журналистически въпрос, какво ще се случи с тези мигранти, които биха поискали убежище в Словения, Жнидар отговори, че въведените мерки не ограничават процедурата за получаване на международна защита. По-рано сръбските власти също обявиха, че ще пускат на своя територия само тези мигранти, които след това заминават за Германия и Австрия.

Белград мотивира стъпката с мерките за ограничаване на приема на бежанци, въведени от Австрия. На 20 януари австрийският канцлер Вернер Файман обяви план за ограничаване на броя на приеманите в страната бежанци. Според неговите данни, броят на заявките за получаване на убежище, които могат да подават мигрантите, ще бъде ограничен до 37,5 хиляди през тази година, в сравнение с 90 хиляди през 2015 година. Планът предвижда също, че в следващите четири години броят на мигрантите, които могат да получат статут на бежанци, не може да превиши 1,5% от населението на Австрия.

Германската канцлерка Ангела Меркел разкритикува по-рано решението на правителството на Австрия да въведе лимит на допусканите бежанци, припомня БГНЕС. Европейският съюз възнамерява да даде 3 милиарда евро на Турция като част от мерките за борба с кризата с миграцията. Брюксел иска Анкара внимателно да охранява границите си и да не позволява на нелегалните мигранти да проникват в Европа. Меркел многократно е подчертавала, че отговорът на Европа на миграционната криза трябва да бъде координиран.


#мигранти #Словения #ограничения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"