Върховният съд окончателно е забранил строежа върху дюните край Несебър

Върховният съд окончателно е забранил строежа върху дюните край Несебър
БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният административен съд (ВАС) окончателно е потвърдил забраната за стоителство върху дюните в защитената зона "Ахелой-Равда-Несебър". Това съобщи на пресконференция днес председателят на Апелативна прокуратура в Бургас Любомир Петров, цитиран от БТА.

ВАС е оставил в сила решението на Административния съд в Бургас от 2014 г., с което той прогласи нищожността на решение от края на 2008 г. на директора на РИОСВ-Бургас. Последното дава разрешение за строеж в защитената зона. Директорът на РИОСВ е направил оценка, че инвестиционното предложение е съвместимо с предмета на опазване на защитената зона. Освен това Административният съд в Бургас е осъдил регионалната инспекция да заплати на прокуратурата разноските по делото от 1 250 лв.

Инвестиционно предложение "Изграждане на жилищно застрояване в поземлен имот, местност "Кокала" в Несебър няма да навреди на опазването на природните местообитания и дивата фауна и флора, приема през 2008 г. директорът на РИОСВ.

Върховните съдии са сметнали, че решението му е изцяло лишено от законова опора и правилно е прогласено от долната инстанция за нищожно. Това означава, че то все едно никога не е съществувало. Според съдебният състав във ВАС Бургаският съд правилно е приел и, че инвестиционното предложение ще увреди защитената зона и че няма причини, които налагат допускането на строежа. Освен това няма и положително становище от Европейската комисия.

Според съдебното решение строеж в имот, който изцяло попада в приоритетен тип природно местообитание, част от защитена зона, ще доведе до фактическото унищожаване на близо 10% от него.

 

 

#строителство #Върховен административен съд #ВАС #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"