ДАЕШ внедрява свои членове в Европа за нови терористични атаки чрез мигрантския поток

ДАЕШ внедрява свои членове в Европа за нови терористични атаки чрез мигрантския поток
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Холандските власти разполагат с информация, че след атентатите в Париж терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) планира атаки в други европейски градове. Това гласи докладът на Националния координатор за борбата срещу тероризма Дик Схооф. Конкретни данни не се посочват.

Според Схооф ИД най-вероятно ще използва хора от специалното подразделение, обучени за атаки в чужбина. Не е изключено терористите да използват мигрантските маршрути.

„Външните граници не се охраняват достатъчно, а граничният контрол вътре в Шенгенската зона е твърде ограничен, което позволява на радикалните ислямисти да влязат в Европа незабелязано и свободно да се придвижват между страните“, твърди Схооф.

През 2015 г. Европейският съюз беше изправен пред безпрецедентна криза в своята история - над 1,5 милиона мигранти, потърсиха нов дом в Европа и преди всичко в Германия. Този невиждан поток от хора, който беше сравнен от експертите с ново Велико преселение на народите, постави под съмнение едно от основните достижения на ЕС - свободното движение на хора в рамките на Шенгенската зона.

След кървавата баня в Париж на 13 ноември, стана ясно, че част от извършителите й са дошли в Европа, смесвайки се с мигрантите, използващи т.нар. ''Балкански маршрут''. В края на януари специален доклад на Европейския съюз констатира, че Гърция - входната врата в Европа за мигрантите - не охранява външните граници на ЕС.

Брюксел даде ултиматум на Атина да поправи този пропуск в рамките на три месеца. Въпреки това единственото, което гръцките власти правят е да се опитат колкото е възможно по-бързо да се отърват от пристигащите тълпи от хора, изпращайки ги на север към Македония. Малката балканска страна беше изправена през сериозна криза, след като Атина изсипа за по-малко от 6 месеца през 2015 г. над 700 000 мигранти там.

Македония получи подкрепа от Австрия, Унгария, Словения, Хърватия и останалите Вишеградски страни. С тяхна помощ властите в Скопие затвориха своята южна граница за мигрантите, с които Гърция наводнява ЕС. Така Балканският маршрут повече не съществува. Това бе провъзгласено на срещата на върха ЕС-Турция, която се състоя в началото на миналата седмица. Тази реалност трябваше да признае тези дни и гръцкият премиер Алексис Ципрас. 



#Македония #Холандия #власти #Словения #Хърватия #Австрия #Германия #Гърция #ЕС #мигранти #бежанци #ислямска държава #ДАЕШ #Алексис Ципрас #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"