Нилс Муйжниекс: Мигрантите ще тръгнат през България след затварянето на ''Балканския маршрут''

Нилс Муйжниекс: Мигрантите ще тръгнат през България след затварянето на ''Балканския маршрут''
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Мигрантите ще търсят нови пътища, включително през България, предупреди комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс. Той оцени критично възможното споразумение между Европейския съюз и Турция, което ще се обсъжда днес на поредната среща на върха на Евросъюза.

Планът предвижда, че всички мигранти, които идват от Турция по гръцките острови ще бъдат връщани обратно. При това в замяна на всеки върнат нелегален мигрант, ЕС ще приема по един сирийски бежанец директно от Турция.

В интервю за ''Дойче веле'' Муйжниекс подчерта, че подобна идея е в разрез с фундаменталните европейски принципи и нормите на международното право.

„Според мен тази схема няма да заработи по редица причини. Първо, намиращите се на ръба на отчаянието мигранти ще започнат да търсят нови пътища в Европа: през България, през Черно море, през Средиземно море в Италия и Испания. Т.е. потокът от мигранти, както ми се струва, значително няма да намалее“, каза той.

През 2015 г. Европейският съюз беше изправен пред безпрецедентна криза в своята история - над 1,5 милиона мигранти, потърсиха нов дом в Европа и преди всичко в Германия. Този невиждан поток от хора, който беше сравнен от експертите с ново Велико преселение на народите, постави под съмнение едно от основните достижения на ЕС - свободното движение на хора в рамките на Шенгенската зона.

В края на януари 2016 г. специален доклад на Европейския съюз констатира, че Гърция - входната врата в Европа за мигрантите - не охранява външните граници на ЕС. Брюксел даде ултиматум на Атина да поправи този пропуск в рамките на три месеца. Въпреки това единственото, което гръцките власти правят е да се опитат колкото е възможно по-бързо да се отърват от пристигащите тълпи от хора, изпращайки ги на север към Македония.

Малката балканска страна беше изправена през сериозна криза, след като Атина изсипа за по-малко от 6 месеца през 2015 г. над 700 000 мигранти там. Македония получи подкрепа от Австрия, Унгария, Словения, Хърватия и останалите Вишеградски страни. С тяхна помощ властите в Скопие затвориха своята южна граница за мигрантите, с които Гърция наводнява ЕС. Така Балканският маршрут повече не съществува.


#балкански маршрут #Турция #острови #Шенгенска зона #Атина #Словения #Унгария #Хърватия #мигранти #бежанци #ЕС #Германия #Австрия #Македония #Нилс Муйжниекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"