Танева и тютюнопроизводители очакват проблеми, ако "Булгартабак" купува по-малко тютюн

Танева и тютюнопроизводители очакват проблеми, ако "Булгартабак" купува по-малко тютюн
БГНЕС
A A+ A++ A

Ако "Булгартабак" излезе от пазара на изкупуване на тютюн, това би бил сериозен проблем, заяви пред журналисти в парламента министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БТА.

Коментарът й беше по повод намерението на холдинга да спред износа за Близкия изток, да започне съкращения и да намали с 80% изкупуването на български тютюни.

Политиката трябва да подкрепя винаги производството, а не трябва да става така, че да страдат икономически оператори или производители, коментира министърът.

Танева изрази надежда с промените в закона за тютюна да се преодолее хаосът в сектора, който е демотивирал участниците в него.

Междувременно в декларация до БТА Националната асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ 2010 и Съюзът на производителите на ориенталски тютюн в България - СПОТ БГ призоваха лидерите и представителите на политическите сили "да спрат с политическото говорене срещу "Булгартабак" и заигравания с тютюнопроизводителите".

Организациите заявяват, че тютюневият сектор е изключително чувствителен към всякакви зловредни слухове, още повече изказани от името на висши политици и държавници.

Те пресмятат, че ако "Булгартабак" намали с 80% изкупуваните количества от български производители, това ще означава, че 4000 тона на стойност над 20 млн. лв. няма да бъдат изкупени.

Двете организации на тютюнопроизводители са на мнение, че увреждането на имиджа на която и да е отговорна компания, изкупуваща тютюн, но най-вече на "Булгартабак", ще донесе само негативи на страната, тъй като намаляването на търсенето ще доведе до лишаване от доходи на хиляди български семейства.

Задължението да изкупува минимум 5000 тона суровина годишно в продължение на пет години беше част от приватизационния договор при покупката на цигарения холдинг. Този срок изтече през 2015 г.

#Десислава Танева #Булгартабак #тютюн #тютюнопроизводители #суровина #министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »