България се присъединява към международни мерки срещу укриването на данъци

България се присъединява към международни мерки срещу укриването на данъци
sxc.hu
A A+ A++ A

Правителството одобри присъединяването на България към инструмент на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) срещу избягването на данъчното облагане.

Проектът "Свиване на данъчната основа и прехвърлянето на печалби" (BEPS) цели осигуряване на равнопоставеност между държавите от ОИСР/Г-20, които са се договорили да продължат да работят заедно по въвеждането и изпълнението на вече разработените мерки, е посочено в съобщение на правителствената информационна служба. Подготвена е обща рамка, към която страната ни се присъединява.

Приобщаващата рамка е одобрена на срещата на министрите на финансите на държавите от Г-20 в Шанхай през февруари. Чрез нея се предоставя възможност за държавите и юрисдикциите, които са извън ОИСР/Г-20, да бъдат поканени да се присъединят към Рамката за въвеждане на данъчните мерки против свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби – като "BEPS Associates", още преди учредителното заседание, планирано за 30 юни-1 юли 2016 г. в Киото.

С това решение на правителството нашата страна ще даде ясен сигнал, че застава зад международните усилия срещу укриването на данъци и отклонението от данъчно облагане. Освен това, навременният достъп до информация по текущи и бъдещи инициативи в превенцията и борбата с данъчното необлагане и укриване на данъци ще спомогне за изпълнението на поетите ангажименти в тази област по линия на членството на страната ни в ЕС, както и за успешното българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Присъединяването към инструментите на ОИСР и респективно приемането и въвеждането на техните стандарти, е важна стъпка в процеса на подготовка на България за членство в организацията, отбелязват от правителствената пресслужба.

 

#ОИСР #данъци #данъчно облагане #финанси #стандарти #България #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"