Наполовина са намалели оплакванията от хотели

Наполовина са намалели оплакванията от хотели
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Наполовина са намалели оплакванията от хотелиери и туристически услуги през изминалата година. Това съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Според данните на комисията отличници са и онлайн търговците, като жалбите към тях са надолу с 35 на сто. Най-много нарушения са открити при телекомуникационните услуги, допълни Маргаритов. По думите му хората използват поне две или повече разновидности от услуги в областта на телекомуникациите и заради това има и много оплаквания.

От КЗП се похвалиха, че са успели да прекратят някои от практиките на мобилните оператори, които са натоварвали потребителите. Става дума за неустойките при прекратяване на договор. Преди всеки, който иска да спре да ползва услугите на телекома, трябваше да плаща таксите до края на периода на контракта. От КЗП вече се договориха с два от операторите максималният брой неустойки да се плаща за не повече от 3 месеца.

Въпреки това от комисията обясниха, че в момента чест проблем се оказва възпрепятстването при прехвърлянето от един оператор на друг. За да не загубят клиент, телекомите правят всичко възможно, за да откажат абоната от смяната.

От КЗП припомниха и нелоялната практика от миналата година, когато рециклирани мобилни устройства са били продавани за нови.
Експертите казаха още, че друга нелоялна практика са заблуждаващите реклами. Често става дума за промотиране за изработване в определен кратък срок на мебели например. Впоследствие се оказва, че срокът няма как да бъде спазен.

Експертите предупредиха хората да четат внимателно и условията си, когато теглят бърз кредит.

„Често клиентите на такива фирми са притиснати от обстоятелствата, искат да получат пари по най-бързия начин и не се запознават с условията, които могат да се окажат неизгодни за тях”, обясни шефът на дирекция контрол на пазара Емилия Елчинова.

#КЗП #Димитър Маргаритов #телекоми #оплаквания #бърз кредит #реклами

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »