Десислава Танева: При сигнали за корупция от два независими източника препоръчвам незабавни уволнения

Десислава Танева: При сигнали за корупция от два независими източника препоръчвам незабавни уволнения
БГНЕС
A A+ A++ A

При сигнали за корупция от два независими източника препоръчвам незабавни уволнения. Това заяви днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която присъства на "Празник в гората" в горски кът "Кълвача" в местността "Карандила" край Сливен.

Проверката на службите в Държавен фонд "Земеделие" показва, че има политическа воля за борба с корупцията, каза тя. Нейната лична практика била, когато получи сигнали от два независими източника за корупционни практики в звена, на които тя е работодател, да освобождава съответните лица, дори без доказателства. По-добре е да има такава превенция, вместо вече изградена корупционна практика да се наложи, коментира Танева, цитирана от БТА.

Тя отрече информацията за големи суми, с които Европейската комисия ще санкционира страната, заради Програмата за развитие на селските райони. Няма такава наложена санкция, подчерта Танева и допълни, че тази информация няма нищо общо с проверките по сигнали за корупционни практики в Държавен фонд "Земеделие" .

Танева обясни, че през 2014 година са станали известни исканията, които има комисията по отделни досиета в Програмата за развитие на селските райони в периода на прилагане 2008 - 2014 година. "Общият размер на претендираните суми бе общо 320 милиона евро, каза министърът. Върви процедура, по която страната доказва спазването на правилата и спори дали е дължима дадена сума по определена проверка." Санкциите за общински мерки от програмата, които по думите й са най-проблемни, са за 260 милиона евро. Към момента, след помирителни процедури, тази сума е паднала на 33, 5 милиона евро. Министърът заяви, че амбицията на държавата е да свали още и от тази сума. "Надяваме се, че досиетата, които не са затворени, ще бъдат с намалени санкции от първоначално изисканите суми", допълни тя.

Земеделският министър  посочи, че в ресорното ведомство се стараят да елиминират всички рискове за новия програмен период, като бе категорична, че няма да се дават пари за изграждането на огромни спортни комплекси и стадиони или къщи за гости в селата.

#корупция #Танева #земеделие #ДФ "Земеделие" #Програмата за развитие на селските райони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »