Росен Плевнелиев и КСНС обсъждат осигуряването на киберсигурност

Росен Плевнелиев и КСНС обсъждат осигуряването на киберсигурност
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност. Участниците в заседанието ще обсъждат националната политика за осигуряване на киберсигурност.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев, министърът на отбраната Николай Ненчев и министърът на транспорта Ивайло Московски ще представят своите позиции. Ще бъде обсъдено изграждането на система за киберсигурност, защита и противодействие на кибератаки.

Бившият военен министър Велизар Шаламанов посочи, че темата е особено актуална предвид предстоящата среща на върха на НАТО през юли във Варшава. Той прогнозира, че тогава ще се реши всяка страна-членка да изпълни редица важни мерки в сферата на киберсигурността:

Това е действително един всеобхватен документ, който освен стратегия, представя и "пътна карта" за реализация на основните идеи в тази стратегия и много ясно са очертани действията във всички области в компетенцията на Министерство на вътрешните работи, отбраната, транспорта и съобщенията, както и ангажиментите и взаимодействието с индустрията, с академичния сектор. Залага на принципа на федерирането, на координацията, на споделените отговорности. Единственият съществен нов елемент е този съвет по киберустойчивост на ниво Министерски съвет, който трябва да подпомогне този процес на федериране и на взаимодействие.

От БСП възразиха срещу предложената от президента тема за Консултативния съвет, тъй като е много далеч от дневния ред на българите.

#Росен Плевнелиев #сигурност #Кибер #заседание #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »