На матурите запечатват тоалетните, ще събират телефоните и на квесторите

На матурите запечатват тоалетните, ще събират телефоните и на квесторите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

10 000 квестори, единна интегрирана система за реално наблюдение и засекретени тоалетни във всички 624 училища са част от мерките срещу преписвачите на предстоящите матури.

Това обяви заместник-министърът на образованието Диян Стаматов на пресконференция, на която бе представен пакетът от мерки за нормалното, спокойното и честно протичане на държавните зрелостни изпити.

С надграждането на изграденото вече видеонаблюдение ще стане възможно Министерството на образованието и науката (МОН) да следи провеждането на матурите в реално време.

Това е 17-та сесия на провеждане на държавните зрелостни изпити в този им вид. Задължителната матура по български език и литература ще се състои на 18 май, а втората задължителна матура е на 20 май. Матурите по избор ще се проведат в периода от 26 до 31 май. Изпитът е писмен и анонимен и учениците ще пишат само с черен химикал. По традиция изпитните въпроси се генерират през нощта на датата, която се провеждат и се обявяват пред журналисти.

На матура най-вероятно ще се явят 52 089 зрелостници, но това не е окончателната цифра, тъй като е възможно някои от тях да получат слаби оценки до 17-ти май. 568 ще полагат допълнителен държавен зрелостен изпит, а 220 са учениците със специални образователни потребности.

Матури ще има в 624 училища, разпределени в 4000 зали. В четири училища ще има по една зала с по един ученик, пет училища имат повече от 20 зали. В пет училища ще има повече от 300 зрелостници.

„Ще има повече от 10 000 учители, които ще бъдат квестори, около 2000 учители ще са в техническите комисии”, обяви Стаматов.

По думите му квесторите осигуряват спокойствието, нормалното провеждане на изпита, те са хората, които виждат и констатират съществуващи проблеми. Той изрази увереност, че голяма част от зрелостниците ще се подготвят и ще покажат максимално своите знания.

Отговорността за честното провеждане на матурите е на групата от началници на регионални инспекторати по образованието, както и на директорите на училища, разбира се и на цялото министерство. Квесторите няма да са учители в училището, където те работят, а в друго училище. Ще бъдат разпръснати на компютърен принцип и ще пазят чужди ученици.

Тази година родителите също ще участват при проверката на сигурността, гарантираща честното провеждане на матурите. Те, в екип с директор и експерт, ще участват в запечатването на тоалетните. Вечерта обхождат всички зали и клозети, прибират всички забравени вещи и помощни материали и с лепенка запечатват тоалетните. Сутринта се извършва разсекретяване на тези места – там, където има проблем, се информира началникът на Регионалния инспекторат по образование.

Ще бъдат събрани всички мобилни телефони на квесторите от директорите, както и всички технически джаджи. Ще бъдат събрани и мобилните телефони на зрелостниците в това число и „мобилни химикали от ново поколение”.

За нормалното провеждане на матурите пред училищата, в които ще се провеждат, ще има по един полицай. Изпратени са и писма до дружествата за електроснабдяване, за да не се извършва профилактика на тока в дните на провеждане на матурите. В училищата ще има по една медицинска сестра.

В МОН бяха представени имената на 15-те автори. Вероятността да се падне един от тях е 1 на 15, като ключът за генерирането на темите се пази от министъра на образованието.
Авторите са: Христо Ботев, Алеко Константинов, Атанас Далчев, Гео Милев, Димитър Димов, Димитър Талев, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Елисавета Багряна, Иван Вазов, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Христо Смирненски.

 

#МОН #Миглена Кунева #матури #зрелостници #квестори #инспекторат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"