Национален съвет по храните ще координира дейностите в сектора

Национален съвет по храните ще координира дейностите в сектора
БГНЕС
A A+ A++ A

Национален съвет по храните към министъра на земеделието ще координира държавната политика в сектор храни за гарантиране на устойчивото му развитие. Това е залегнало в проекта на новия закон за храните, който бе представен днес и вече е качен на сайта на МЗХ за обществено обсъждане.

В съвета ще бъдат включени всички браншови организации на хранителната верига като консултативен орган за приемане и провеждане на политики в областта на храните и тяхната безопасност. „Новият закон за храните трябва да доведе до много по-висока степен на сигурност и доверие у потребителя за храните, които консумира и които се предлагат на пазара”, каза аграрният министър Десислава Танева. Тя посочи, че той на практика прилага структурата на европейското законодателство в тази област и в него са уточнени и се въвеждат правила в области, които досега не са били изобщо регламентирани.

За първи път се регламентира търговията от разстояние или он-лайн търговията, пускането на хранителни добавки, как да се предлага месото в хранителните обекти, изискванията за транспортните средства – на какво трябва да отговарят, за да могат да транспортират храни и др.

„Относно санкциите и наказанията за нарушения, първо има разработени и нови такива. Второ увеличението е от 2 до 8 пъти за различните видове наказания”, каза Танева.



#Закон за храните #Десислава Танева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"