Бизнесът с „ментета“ в света формира обороти от 461 млрд. долара годишно

Бизнесът с „ментета“ в света формира обороти от 461 млрд. долара годишно
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сенчестият бизнес на "ментета" и фалшиви стоки е набъбнал в световната индустрия до стойност около 461 милиарда долара, сочи нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Търговията на фалшификати е достигнала 2,5% от световната търговия през 2013 г., което е сериозно увеличение в сравнение с 2008 г., когато е била 1,9%. Според данни от митниците, където се изземат „ментета“, най-засегнатите марки от фалшификатите са Rolex, Nike, Ray Ban и Louis Vuitton.

ОИСР сочи Китай като №1 като производител на фалшифицирани стоки и отбелязва, че вносът на „ментета“ в ЕС съставлява около 5% от целия внос на организацията. На пръв поглед закупуването на фалшива чанта или пиратски филм може да изглежда безобидно, но докладът предупреждава, че става дума за "значителна икономическа заплаха, която подкопава иновациите и възпрепятства икономическия растеж."

В крайна сметка, това вреди на фирмите, които създават оригиналните продукти. Освен това продажбата на фалшиви фармацевтични продукти и детски играчки може да има опасни последствия за здравето и безопасността.

#ментета #ОИСР #Европейски съюз #търговия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"