Еврогрупата отложи насрочената за четвъртък среща за гръцката спасителна програма

Еврогрупата отложи насрочената за четвъртък среща за гръцката спасителна програма
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовите министри от еврозоната няма да заседават в четвъртък, тъй като се нуждаят от повече време, за да обсъдят две от важните реформи в Гърция, чието провеждане би отключило отпускане на нов транш от договорената миналата година трета спасителна програма в размер до 86 млрд. евро. 

По-рано този месец Еврогрупата насрочи специална среща на 28-и април, тъй като международните кредитори на страната и властите в Атина се надяваха да постигнат споразумение относно пакет от извънредни мерки, които ще трябва да бъде приложен, но само при необходимост, за да се гарантира, че Гърция ще постигне договорените през миналия август фискални цели до края на 2018-а година.

Този четвъртък няма да има допълнителна среща на Еврогрупата относно Гърция, тъй като е необходимо повече време, заяви Мишел Рейнс, който е говорител на шефа на финансовите министри от еврозоната - Йерун Дейселблум.

Срещата на която ще се обсъди първия преглед по изпълнение на спасителната програма, договорения извънреден пакет от мерки, както и въпросите с гръцкия дълг, ще се проведе на по-късен етап, допълни Рейнс. Това провокира опасения, че ако в скоро време не бъде проведена извънредна среща на Еврогрупата (до първата половина на следващата седмица), финансовите министри от еврозоната могат и да се срещнат чак на 24-ти май, когато е официалната дата за тяхното следващо редовно заседание.

Властите в Атина се безпокоят, че това може да постави под натиск финансите на страна, тъй като ще е необходимо допълнително време, за да се изгладят всички противоречия, преди международните кредитори да дадат зелена светлина за следващия транш от финансовата помощ.

 

#Гърция #кредитори #еврогрупа #еврозона #финансова помощ #транш #Атина #спасителна програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"