20 г. от първата международна мисия на Българската армия

20 г. от първата международна мисия на Българската армия
Най-дълбок поклон за подвига ви, който извършихте в името на България без специална подготовка и опит, обърна се към военнослужещите заместник-началникът на отбраната Пламен Манушев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С церемония в Националния военноисторически музей беше отбелязана 20-годишнината от първото участие на контингент на Българската армия в мисия на ООН - операцията UNTAC в Камбоджа.

„20 години по-късно вие все още сте пример за смелостта и безкористното себеотдаване на българските военнослужещи," заяви заместник-министърът на отбраната Валентин Радев.

България се включва в UNTAC на 4 май 1992 г. и така за първи път контингент от Българската армия участва в операция на ООН по поддържане на мира, припомнят от Министерство на отбраната.

Мисията, в която участваме до 27 ноември 1993 г. с един пехотен батальон от 850 души, 10 офицера за работа в щаба на мисията, 34 военни наблюдатели и екип военна полиция от 11 души, омиротвори страната след повече от 20 години гражданска война и геноцид на камбоджанския народ, осигури условия за провеждане на избори за парламент и подготви създаването на органи на властта.

Мисията в Камбоджа е една от най-мащабните, провеждани от ООН дотогава, като за успешното й осъществяване бяха съсредоточени повече от 22 000 военнослужещи и цивилен персонал от 31 държави.

„Споменът за това, което направихте в Камбоджа, ни припомня най-важния стремеж – да бъдем по-добри граждани и воини," каза в обръщението си към събралите се бивши "сини каски" Валентин Радев.

Заместник-министърът на отбраната и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев поднесоха цветя пред паметника на мисията, след като беше отслужена заупокойна молитва за загиналите в изпълнение на служебните си задължения по време на операцията UNTAC.

„Най-дълбок поклон за подвига ви, който извършихте в името на България без специална подготовка и опит," обърна се към военнослужещите заместник-началникът на отбраната Пламен Манушев.

#Камбоджа #ООН #Българска армия #Валентин Радев #Пламен Манушев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"