Раздор сред евродепутатите за мигрантското споразумение с Турция

Раздор сред евродепутатите за мигрантското споразумение с Турция
БГНЕС
A A+ A++ A

Пленарната зала на Европейския парламент днес се оказа разделена. Причината е споразумението между Европейския съюз и Турция в областта на миграцията, по което депутатите от различните парламентарни групи дадоха полюсни оценки.

Споразумението не е перфектно, но е най-доброто решение досега, коментира Клас Дейхоф от името холандското председателство на Съвета на ЕС. Разселването на мигрантите трябва да бъде ускорено, има опасност от откриването на нови миграционни пътища, това е заплаха за Шенген, коментира той, цитиран от БТА.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс отбеляза, че преди сключването на споразумението границите в ЕС бяха затворени, каналджиите тържествуваха, Гърция можеше да се превърне в огромен бежански лагер. Споразумението с Турция е единственият начин да решим проблема. Трябва да се уверим, че бизнесът на каналджиите е провален; трябва да бъдем сигурни, че спазваме хуминитарните си задължения, че съществуват законни начини бежанците да достигат до ЕС, посочи той.

По неговите думи Турция се справя добре с невиждания наплив от около три милиона мигранти, а Гърция полага невероятни усилия. До края на юли очаквам да има готови проекти за един милиард евро, съобщи Тимерманс по повод договореността ЕС да осигури на Анкара три милиарда евро за посрещането на нуждите на сирийските бежанци срещу предварително заявени намерения как средствата ще бъдат използвани.

Бежанците най-много държат децата им да могат да ходят на училище. Ако имат добро образование, когато един ден в Сирия мирът бъде възстановен, те ще се върнат там и ще изградят своята държава отново, коментира Тимерманс. Той призова за удвояване на усилията за постигането на мир в Сирия.

По въпроса за отпадането на визите за турски граждани Тимерманс посочи, че подкрепя този режим да се отнася за турците с биометрични паспорти. Ускоряваме процес, който вече е започнал. Турция трябва да изпълни 72 изисквания и казва, че може да го направи. Ще оценим това, без да заобикаляме изискванията, ще следим изпълнението внимателно, обеща Тимерманс.

От името на Европейската народна партия Манфред Вебер коментира, че споразумението показва как "Европа работи". Безконтролният приток на мигранти бе пресечен. Има механизъм за спешна отмяна на безвизовия режим, ако дадена държава трайно не изпълнява изискванията, добави той.

Джани Питела (социалисти и демократи) посочи, че споразумението с Турция е било необходимо и то работи. Турция е изключително важен партньор, но не може да има пазарлъци по въпросите за визите, човешките права, свободата на медиите и уважението към малцинствата, коментира той. Средиземноморският път за миграция също трябва да бъде защитен, трябват инвестиции в Африка, призова Питела.

Петер ван Дален (Европейски консерватори и реформатори) попита как изобщо е възможно да се мисли, че Турция някога може да бъде приета в ЕС. Сделката с Анкара е опасна, на тази държава не може да се разчита. Пътищата на мигрантите се прехвърлят през Либия, заяви той.

Софи ин 'т Велд (АЛДЕ) посочи, че представляваната от нея парламентарна група подкрепя отпадането на визите за турците. Трябва да бъде уважавана свободата на изразяване, засега събитията в Турция показват движение в обратната посока. Как да бъдем сигурни, че потоците мигранти не се пренасочват през Либия и Италия, попита тя. Прехвърляме решаването на проблемите на външни за ЕС държави заради неспособността на нашите правителства да постигнат решение. Европа е слаба и парализирана, (турският президент Реджеп) Ердоган знае това. Ако можем да се разберем с Ердоган, би трябвало да можем да се споразумеем помежду си (за осигуряването на законни пътища за икономическа имиграция), коментира Ин 'т Велд.

Марина Албиол (Европейската обединена левица) заяви, че много международни правила са били нарушени при сключването на споразумението ЕС-Турция. Споразумението трябва да бъде дадено за оценка от Съда на ЕС, иначе сме съучастници в закононарушение, добави тя.
Не ми се струва, че Европа работи, коментира Франциска Келер (Зелени). Прехвърляме отговорности на Турция и Гърция, изоставяме хора, които имат нужда от защита и бягат от война, допълни тя.

Фабио Касталдо (Европа на свободата и пряката демокрация) определи споразумението като незаконно. Според него то трябва да бъде отменено.

Едуар Феран (Европа на народите и свободите) коментира, че ЕС се подчинява на волята на Турция, без да решава никакъв проблем. Търси се авариен изход, допуснахме неконтролируем миграционен поток в момент, в който преминаването на границите е свързано с допълнителни заплахи за сигурността, посочи той.

#Европейски парламент #споразумение между ЕС и Турция #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"