Кризисен щаб в Атина ще оказва съдействие на блокираните от стачката български туристи

Кризисен щаб в Атина ще оказва съдействие на блокираните от стачката български туристи
A A+ A++ A

Кризисен щаб във връзка с общата стачка на най-големите профсъюзи в Гърция е сформиран в българското посолство в Атина и в консулството ни в Солун. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/.

В резултат на стачката, която засяга морския транспорт в страната, има сигнали за блокирани български граждани на няколко гръцки острова. Съгласно постъпващата информация, най-тежко е положението на остров Керкира (Корфу), където има близо 10 автобуса с наши съграждани, които не могат да напуснат острова.

На 7 май българското посолство е провело разговори с отдела за борба с кризите на гръцкото външно министерство и с министерството на търговския флот, които са уведомили, че е възможно стачните действия на работещите в морския транспорт да бъдат прекратени в неделя, 8 май, вечерта - с 24 часа по-рано от първоначално обявеното.

Дотогава единствената възможност за българските граждани да напуснат гръцките острови, е да използват самолетен транспорт, където има такъв. Гръцките власти са предприели действия за увеличаване на полетите от острови към Атина и Солун.

Българското посолство в Атина и консулството ни в Солун са в постоянна връзка с гръцките власти, за да окажат своевременно съдействие на засегнатите български граждани и за разрешаване на създалата се ситуация.

Българските граждани могат да се свържат със задграничните ни представителства в Гърция. Телефонът на посолството ни в Атина е +30 6937 096 220, а на генералното консулство в Солун - +30 6973330133.

#МВнР #кризисен щаб #Гърция #стачка #български туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »