През април цените остават без промяна

През април цените остават без промяна
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

След като през март дефлацията се задълбочи, за април Националният статистически институт (НСИ) отчита, че в сравнение с март цените не са се променили, инфлацията е 0.

През изминалия месец са спаднали цените храните и безалкохолните напитки - със средно 0.1 на сто, на жилищата, водата и тока - със средно 0.7 на сто, на жилищното обзавеждане и домакинските уреди - с 0.2 на сто. В сектора на развлеченията и културата има намаление с 1.7% в сравнение с март, а в ресторантите и хотелите - с 0.5 на сто.

В образованието се отчита леко повишение на цените - с 0.1 на сто, при алкохола и тютюневите изделия - с 0.5 на сто, при облеклото и обувките - с 4.8%.

При храните най-видим спад на цените през април има при листните зеленчуци - с 8.4%, газираните напитки - с 4.2%, зеления лук - с 5.9 на сто, яйцата - с 4.2 на сто и свинското - с 2.2 на сто.

Цените си през месеца са увеличили доматите - с 15.1 на сто, цитрусови плодове - с 2.9 на сто, леща - с 2.7 на сто.

При нехранителните стоки най-видимо е поевтиняването при централното газоснабдяване - с 14.4, при парното - с 5.1 на сто, пропан-бутанът е понижил цената си за месец с 2.5 на сто, а метанът - с 5.7 насто. Данните отразяват решението на енергийния регулатор, с което от април намалил цените на газа и парното.

 

 

#НСИ #инфлация #дефлация #цени #храни #жилища #зеленчуци #газ #парно #яйца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"