Византийски номера - Варуфакис призна, че с Ципрас умишлено са заплашвали, че Гърция ще напусне еврозоната

Византийски номера - Варуфакис призна, че с Ципрас умишлено са заплашвали, че Гърция ще напусне еврозоната
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Бившият финансов министър на Гърция разкри тактиката, която били приели заедно с Алексис Ципрас.

„Не съществуваше никакъв шанс да напуснем еврозоната. Заплахите бяха фалшиви. Подобно развитие щеше да им струва 1 трилион евро”, твърди бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис в ново интервю в очевиден опит да насочи към себе си публичния интерес.

В привидно непринуден разговор с група млади журналисти колоритният икономист посочва, че не е могъл да каже това открито пред гърците, тъй като „подобно изявление щеше да предизвика масово оттегляне на банковите депозити, а Марио Драги чакаше само това, за да затвори банките, както и направи”.

В разговорите с кредиторите на Гърция обаче Варуфакис не само говорел за вероятността от излизане на страната от еврозоната, но директно ги заплашвал с това.

„Уговорката с Ципрас беше при закрити врати да заплашваме с Grexit, това и правех”.

Бившият министър разказва, че по подобен начин е заплашвал и председателя на Европейската централна банка с цел да срине нейната стратегия. По думите му, Марио Драги изпадал в ужас всеки път, когато чувал Варуфакис да говори за вероятността Атина да ореже стойността на откупените от ЕЦБ гръцки държавни облигации.

„След една от първите ни срещи във Франкфурт Драги ме извика настрани и ме помоли горещо да престана да споменавам облигациите. Казах му, че ще престана, ако и той не затвори гръцките банки”.

Цялата стратегия обаче пропаднала, тъй като в правителството на радикалната левица и националистическата десница настъпил раздор.

„Месец по-късно вицепремиерът Янис Драгасакис отиде във Франкфурт и им каза „не слушай Варуфакис, аз ще му приложа вето. Така стратегията пропадна”.

Според бившия финансов министър изтеклият през Wikileaks разговор между директора на европейския отдел на МВФ Пол Томсен и отговорничката на Фонда за гръцката програма Делия Велкулеску разговор е провалил плановете (на кредиторите) за повторение на „горещото” миналогодишно гръцко лято.

 

 

#Янис Варуфакис #Алексис Ципрас #Грекзит #МВФ #ЕЦБ #еврозона #евро #Grexit

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"