Медиен скандал във ''Фейсбук'': Има ли умишлено отстраняване на новини ?

Медиен скандал във ''Фейсбук'': Има ли умишлено отстраняване на новини ?
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Главата на компанията "Фейсбук" Марк Зукърбърг е поканил в централата в Калифорния представители на консервативните медии, за да изясни обвиненията в политически пристрастия в подбора на новините в мрежата.

Срещата е насрочена за сряда, 18 май, съобщи пресслужбата на "Фейсбук" (Facebook, Inc.). Скандалът бе запален наскоро, когато излезе публикацията на мрежовия ресурс „Гизмодо” (Gizmodo). Според него, в раздела за вести в социалната мрежа Trending Topics, е предвиден механизъм за пресяване на новини, според техния източник.

Както твърди Gizmodo, служители на „Фейсбук” редовно отстранявали оттам новини, представляващи интерес за консервативно настроените читатели". Компанията категорично отхвърли обвиненията в политически пристрастия. Изборът на новини, публикувани в социалната мрежа, се прави обективно, въз основа на алгоритми, а не въз основа на субективни решения на служителите, увери тогава един от вицепрезидентите на компанията Джъстин Осовски.

"Ние се ръководим от правила, които предвиждат цяла поредица от ограничения и балансиране, призвани да помогнат да се изберат най-важните и популярни новини, независимо от това дали те се вписват или не в идеологическите рамки", каза Осовски. "Фейсбук” не разрешава и не съветва нашите рецензенти да дискриминират източниците (на новини) въз основа на тяхната политическа ориентация", обобщи вицепрезидентът, като увери, че потенциалните топ новини в социалната мрежа се определят "на базата на алгоритъм, т.е. формула".

Със случая се зае дори председателят на американската сенатска Комисия по търговията, науката и транспорта Джон Тун, който поиска от „Фейсбук” да предостави списък на всички информационни материали пуснати или отстранени от раздела Trending Topics от януари 2014 г.". Тун поиска и изясняване на "организационната структура" на функцията и точно посочване „кой в крайна сметка е отговорен за одобрението на неговото съдържание". В тази връзка сенаторът много се интересува дали щатът на компанията включва служители, които определят съдържанието на информацията в този раздел.


#медии #САЩ #Фейсбук #Марк Зукърбърг #новини #скандал #отстраняване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »